<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Her utdannes flest rikinger i USA

Bare en liten håndfull av universiteter står bak flertallet av USAs rikeste personer.

Publisert 9. okt. 2022
Oppdatert 9. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 353 ord
TOPPER LISTEN: University of Pennsylvania dytter Harvard ned fra førsteplassen i år. Foto: David Paul Morris/Bloomberg

I september kom Forbes ut med sin årlige liste over de 400 rikeste menneskene i USA. Det viste det seg at 100 av dem utdannet seg ved én av elleve prestisjefulle universiteter.

Totalt fant Forbes 150 universiteter knyttet til de 400 rikeste, men bare en liten håndfull av skolene står altså bak flertallet av USAs mest suksessrike personer.

Wharton på topp

I år topper University of Pennsylvania listen, med 17 personer fra 400-listen. Der har blant annet medgrunnlegger av Google, Larry Page, Tesla-sjef Elon Musk og Fidelity Investments-sjef Abigail Johnson studert. 

Tidligere president i USA, men først og fremst forretningsmann, Donald Trump, sier han har tatt flere finanskurs ved Wharton, den berømte handelshøyskolen på universitetet.

– Først lærer de deg alle regler og forskrifter. Så lærer de deg at disse reglene og forskriftene virkelig er ment å bli brutt, sier Trump ifølge Forbes.

University of Pennsylvania rykker dermed opp etter å ha vært på andreplass i 2021.

Prestisjetunge universitet

På en delt andreplass i år ligger Harvard og Yale, med elleve milliardærer utdannet ved hvert universitet. 

Harvard faller dermed ned fra fjorårets førsteplass. Den rikeste Harvard-utdannede på 400-listen er Steve Ballmer, tidligere Microsoft-sjef og eieren av basketballaget Los Angeles Clippers. I 2022 er Ballmer USAs 8. rikeste person.

Ifølge Forbes kommer nær halvparten av de rike som er utdannet ved Yale fra to familier: Mars-familien, kjent for sjokoladen med samme navn, i tillegg til kjæledyrmerkene Whiskas og Pedigree. Den andre familien er Bass, som har fått rikdommen sin fra olje, skriver CNBC.

Forbes understreker at man ikke nødvendigvis trenger en grad for å komme på topp 400-listen. 15 prosent av personene der har ingen utdannelse fra universiteter.

Dette er universitetene som har utdannet USAs rikeste:

1. University of Pennsylvania: 17 personer
2. Harvard University og Yale University: 11 personer (uavgjort)
3. -
4. University of South California: 10 personer
5. Stanford University: 9 personer
6. Princeton University: 8 personer
7. Columbia University, Cornell University og University of Michigan: 7 personer (uavgjort)
8. -
9. -
10. Dartmouth College og New York University: 6 personer (uavgjort)