<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland bøtelegger TikTok og Twitch

Moskvas krig mot «Big Tech» fortsetter. Nå får TikTok og Twitch bøter.

Publisert 5. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
BØTELAGT: TikTok fikk en bot på 3 millioner rubler, mens Twitch ble bøtelagt med 4 millioner rubler. Dreamstime

Russland har denne uken bøtelagt sosiale medier som de mener bryter med LHBT-loven i landet.

Den såkalte homopropaganda-loven fra 2013 forbyr offentlig promotering av homofili til mindreårige. Den nevner ikke homofili, men viser til «ikke-tradisjonelle seksuelle forhold». Blant annet er det forbudt å feire pride eller veive med regnbueflagg i nærheten av mindreårige.

TikTok, eid av det kinesiske IT-selskapet ByteDance, skal ha unnlatt å slette innhold som bryter med denne loven. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax skal det sosiale mediet ha «fremmet utradisjonelle verdier, LHBT, feminisme og en forvrengt representasjon av tradisjonelle seksuelle verdier».

Viste intervju med ukrainsk rådgiver

Bøtene er de siste i en rekke reaksjoner fra Moskvas krig mot «Big Tech», skriver Reuters. I tillegg til å gi bøter har russerne også forbydd Facebook og Instagram etter at krigen brøt ut.

Twitch, som er eid av amerikanske Amazon, ble bøtelagt for å ha vist et intervju med Oleksij Arestovytsj, rådgiveren til Ukrainas president Volodymyr Putin.

TikTok fikk en bot på 3 millioner rubler, mens Twitch ble bøtelagt med 4 millioner rubler. Det tilsvarer henholdsvis 530.000 og 710.000 norske kroner. Også tidligere i år fikk Twitch en bot på 3 millioner rubler for et intervju med samme person; Oleksij Arestovytsj.

Truer med flere bøter

Ifølge Russlands statlige nyhetsbyrå, TASS, skal Twitch også bli truet med to bøter på til sammen 8 millioner rubler, 1,4 millioner kroner, for å ikke slette det de mener er upålitelig informasjon om «den spesielle militæroperasjonen» i Ukraina.

Bare dager etter invasjonen i februar vedtok Russland en lov som forbyr medier å spre «falsk informasjon» om landets væpnede styrker eller krigen i Ukraina. 

Det er ikke kjent hvordan TikTok og Twitch stiller seg til bøtene.