<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sveriges statsminister: – Trolig sabotasje

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sier at lekkasjene på Nord-Stream rørledingene trolig ble forårsaket av sabotasje, melder NTB.

Publisert 27. sep. 2022
Oppdatert 27. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 247 ord
PRESSEKONFERANSE: (fra venstre) Utenriksminister Ann Linde, statsminister Magdalena Andersson og forsvarsminister Peter Hultqvist. Foto: NTB

(Saken oppdateres)

– Dette dreier seg trolig om sabotasje, sa statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Svenske myndigheter ønsker derimot ikke å spekulere hvem som står bak.

– Vi utelukker ingen aktører, men vi kommer ikke til å spekulere, sa utenriksminister Ann Linde.

Skjerper beredskapen på norsk sokkel

Olje- og energiminister Terje Aasland stiller i Stortinget onsdag for å svare på spørsmål knyttet til gasslekkasjene i Østersjøen, melder NRK. Han sier at beredskapen på norsk sokkel blir skjerpet etter den store gasslekkasjen i Østersjøen.

– Det har i dag vært tett kontakt mellom regjeringen, politiet, Forsvaret og operatørene på norsk sokkel. På bakgrunn av dette har regjeringen besluttet å iverksette tiltak for å skjerpe beredskapen knyttet til infrastruktur, landanlegg og installasjoner på norsk sokkel. Noe av bakgrunnen er rapporter om økt droneaktivitet, sier Aasland i en epost til NTB.

– Etter det som er fremkommet av informasjon i løpet av dagen, er det mye som kan tyde på at dette er sabotasje, sier han.

Norge er et sabotasjemål

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen hevder norsk gassforsyning trolig er det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i Europa nå, melder NTB.

– Vi har en storkrig i Europa akkurat nå. Norsk gassforsyning er sannsynligvis det største og mest strategisk viktige sabotasjemålet i hele Europa akkurat nå, sier Karlsen til NRK.

– Det kan gjøres på mange måter, med dykkere, ubåter, ubemannede fartøy eller cyberangrep mot landinstallasjoner. Den trusselen tror jeg vi skal ta veldig alvorlig. Hvis det skulle skje, står vi overfor en svært alvorlig opptrapping av konflikten.

Nyheter
Utenriks