President Vladimir Putins avgjørelse om å kalle inn reservestyrker på 300.000 mann i sin krig mot Ukraina treffer to av de svakeste punktene for russisk økonomi, melder Bloomberg.
Mobiliseringsordren tar rundt én av hundre i landets aktive arbeidsstyrke ut av jobb for å dra til fronten når den rekordlave ledigheten – kombinert med masseflukten for å unngå mobiliseringen – betyr at det er igjen få kandidater til å erstatte dem.
– Etterspørselen vil falle dypt
Samtidig vil trolig Russlands allerede sårbare finanser rammes, med påfølgende likviditetsproblemer for de innkaltes familier.
– Mobiliseringen gir et sterkt negativt sjokk til forbrukersentimentet. Vi vil få se en strategi der folk dropper unødvendige kjøp og etterspørselen vil falle dypt, sier Renaissance Capital-økonom Sofya Donets – som spår overfor nyhetsbyrået at mobiliseringen vil senke russisk BNP med ytterligere 0,5 prosentpoeng i år.
Russisk økonomi har klart seg bedre enn fryktet etter de omfattende sanksjonene USA og deres allierte har innført, men myndighetene venter fortsatt et BNP-fall på rundt 3 prosent i år og 1 prosent neste år – med en inflasjon som løper langt over målet.
Forbrukernes økonomi er ifølge Bloomberg allerede presset av Kreml, som for å finansiere krigen har lagt store økninger av inntektsskatten inn i sine budsjetter de neste to årene. Statsregulerte strømpriser er også opp.
«Brain drain» den store frykten
– De fleste innkalte kommer trolig fra distriktene, noe som rammer landbruks- og byggesektorene, sier Natalija Zubarevitsj, en spesialist på økonomien i russiske regioner ved Moscow State University.
Teknologiselskaper som ble lovet at deres ansatte ikke ville bli innkalt, har funnet at mange likevel er fanget i mobiliseringsbølgen, og ifølge avisen Kommersant har noen selskaper leid inn privatfly for å evakuere dem det gjelder.
På lengre sikt hevder Zubarevitsj overfor Bloomberg at mobilisering og et stigende antall døde og sårede fra krigen vil redusere den allerede lille gruppen av russere i sin beste, yrkesaktive alder.
– Hovedsaken er ikke tapet av arbeidere, men kompetanseflukten («the brain drain»). De som flykter er som regel rikere og velutdannede. Du kan ikke flykte med en tom lommebok, sier hun.