<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ursula tror ikke på oljeenighet

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen tror ikke medlemslandene vil komme til enighet om en sjette sanksjonspakke mot Russland på denne ukens toppmøte.

    Publisert 30. mai 2022 kl. 16.39
    Oppdatert 30. mai 2022 klokken 17.14
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 579 ord
    UENIGHETER: Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

    Stats- og regjeringssjefer fra EUs 27 medlemsland er mandag og tirsdag samlet til toppmøte i Brussel. Flere saker står på agendaen, men det er den uløste oljekonflikten med Ungarn som stjeler all oppmerksomhet.

    Von der Leyen: – Lave forventninger

    Én måned er gått siden EU-kommisjonen la fram sitt forslag til en sjette sanksjonspakke mot Russland, som blant annet omfatter et forbud mot import av russisk olje.

    EU-landet Ungarn har konsekvent motsatt seg en slik oljeembargo, og den sjette sanksjonspakken har dermed latt vente på seg.

    EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen tror ikke det vil komme en enighet i denne omgang.

    – Jeg har lave forventninger til at dette vil bli løst i løpet av de neste 48 timene, men jeg er sikker på at det vil finnes en mulighet senere, sa von der Leyen da hun ankom toppmøtet mandag ettermiddag.

    Borrell: – Trygg på enighet

    Ifølge von der Leyen pågår det fortsatt diskusjoner om råolje fraktet via rørledninger.

    I et utkast til konklusjoner fra møtet lest av nyhetsbyrået TT, heter det at den nye sanksjonspakken mot Russland vil omfatte både råolje og petroleumsprodukter, men at det vil bli gjort et midlertidig unntak for leveranser via rørledning.

    Ungarn har krevd milliardstøtte for å oppgradere et raffineri og en rørledning til Kroatia for å gå med på en oljeembargo. Ungarerne vil også ha unntak for importforbudet i minst fire år. Tsjekkia og Slovakia har også sterke motforestillinger mot en slik embargo.

    Ifølge von der Leyen har både EU-kommisjonen og EU-rådet jobbet intenst de siste dagene med å finne løsninger på den varslede sanksjonspakken.

    – Vi er ikke helt i mål enda, men prosessen har modnet, sier hun.

    EUs utenrikssjef Josep Borrell er langt mer optimistisk på EU-landenes vegne.

    – Jeg er helt trygg på at vi kommer til enighet, sa Borrell da han ankom møtet.

    Ungarn rikker seg ikke

    Ungarns statsminister Viktor Orban benyttet på sin side anledningen til å gjenta kravet om at Ungarn må få sikret sin energiforsyning før et eventuelt importforbud trer i kraft.

    Han er tydelig på at det ikke finnes noen kompromissløsning ennå.

    – Fram til nå, i de første fem sanksjonspakkene, har man først kommet med sanksjonene, så har man tenkt på konsekvensene de vil få og hvordan løse dem. Siden det nå dreier seg om energi, må vi endre vår inngang, sa Orban på vei inn til toppmøtet.

    I mellomtiden presser Ukraina på for at EU skal skjerpe sanksjonene mot Russland. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil i en tale til EU-toppmøtet mandag be om nettopp dette, ifølge The Guardian.

    Enighet for noen?

    Estlands statsminister Kaja Kallas tror det er mulig å finne en løsning på oljekonflikten selv om enkelte medlemsland skulle sette seg på bakbeina.

    – Vi jobber med å få alle med, og forhåpentligvis lykkes vi med det.

    – Men selv om noen trekker seg ut, er det bedre enn ingenting dersom 90 prosent av EU stiller seg bak en oljeembargo, sa Kallas på vei inn til møtet.

    Latvias statsminister Kristjanis Karins advarer på sin side mot et for sterkt detaljfokus i diskusjonene om oljesanksjoner. Han oppfordrer EU-kollegene til å løfte blikket.

    – Vi må minne oss selv på hvorfor vi har disse sanksjonene. Det er for å isolere Russlands økonomi og gjøre det vanskeligere for Russland å finansiere krigen i Ukraina, sa Karins til pressen før møtestart.

    Karins er tydelig på at han ønsker sanksjoner mot russisk olje velkommen. Den latviske statsministeren etterlyser også sanksjoner mot russisk gass.

    – Latvia har vært veldig avhengig av russisk import. Vi beveger oss nå bort fra det. Det kommer til å koste oss, men det er bare penger, sa Karins.

    NTB

    Nyheter
    Utenriks
    Olje