<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Erdogan vil ha nye forhandlinger om tyrkisk EU-medlemskap

President Recep Tayyip Erdogan har bedt EU innlede nye forhandlinger med sikte på at Tyrkia en gang kan bli medlem av unionen.

Publisert 22. mars 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 135 ord
BESØK: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) tok tirsdag imot Nederlands statsminister Mark Rutte i Ankara. Foto: NTB

Utspillet kommer samtidig som Tyrkia har inntatt en meglerrolle i forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina.

– Vi forventer at EU raskt vil åpne kapitlene om medlemskapsforhandlinger og starte forhandlinger om en tollunion uten å henfalle til kyniske kalkuleringer, sa Erdogan etter et møte med Nederlands statsminister Mark Rutte tirsdag.

EU startet forhandlinger med Tyrkia i 2005, men uten at det var særlig gode utsikter til at landet kunne bli EU-medlem. Flere EU-land er lite lystne på å slippe Tyrkia inn.

De siste årene har forhandlingene stagnert. EU anklager blant annet Tyrkia for å undergrave rettsstaten og andre grunnleggende verdier som EU er tuftet på.

Forholdet har blitt spesielt vanskelig etter kuppforsøket mot Erdogan i 2016. Etter dette har titusener av mennesker blitt fengslet, deriblant journalister.

(NTB)