<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Overraskende sterke tall fra Sverige

Aktiviteten i den svenske tjenestesektoren gjorde et hopp fra september til oktober.

    Publisert 3. nov. 2022 kl. 09.36
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 221 ord
    ØKT AKTIVITET: Her fra den populære handlegaten Gamla Stan i Stockholm, fra august 2022. Foto: Mikael Sjoberg/Bloomberg

    Aktiviteten i tjenestesektoren i Sverige økte fra 55,1 september til 56,9 i oktober. Det viser ferske tall fra Silf og Swedbank.

    – Det er et overraskende sterkt tall, ikke minst for sysselsettingen, men trenden i tjenesteøkonomien er nedadgående og risikoen har heller økt fordi vi vil se en svakere utvikling fremover på grunn av nedgangen i industrien og den krympende kjøpekraften til husholdninger, sier Jörgen Kennemar, ansvarlig for PMI-analysen i Swedbank.

    Tjenestesektoren omfatter blant annet varehandel, helsetjenester, utdanning, jernbane- og kollektivtransport, luftfart, hotell- og restaurantbransjen og underholdning.

    Høyt prispress

    Alle delindeksene steg i løpet av måneden, med det største bidraget fra sysselsettingindeksen, som steg til 61,8. 

    – Indeksen for leverandørenes innsatspriser økte til 82,0 i oktober fra 81,6 i september. Oktober-utfallet viser fortsatt høyt prispress i tjenestesektoren og ligger godt over indeksens historiske gjennomsnitt (57,9) med risiko for fortsatt høye tjenestepriser de neste månedene, sier Kennemar videre.

    Samlet økt aktivitetsnivå

    En indeks over 50 indikerer økt aktivitet, mens under 50 indikerer fallende aktivitet. PMI er en innkjøpssjefsindeks som måler vareflyten i bedriftene, og regnes som en temperaturmåler for tjenestesektoren i det landet.

    Tirsdag kom PMI-tallene for den svenske industrien, som viser et fall i aktiviteten. PMI endte på 46,8. 

    Den samlede innkjøpslederindeksen, som viser både for industri- og tjenestesektoren, steg dermed til 54,0 i oktober, opp fra 53,3 i september.

    Nyheter
    Børs
    Makro
    Tjenester