<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fikset oljerør med subsea-robot

En norskprodusert subsea-robot har reparert en defekt oljerørledning på 80 meters dyp. – Starten på en revolusjon, mener Christopher Carlsen i Kongsberg Ferrotech.

Publisert 2. nov. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 719 ord
PÅ JOBB UTENFOR THAILAND: I løpet av september og oktober gjennomførte Nautilus-roboten reparasjon av en defekt på rundt 80 meters dyp. Foto: Kongsberg Ferrotech

– Nyheten er ikke at vi ikke har hentet penger, men at vi har gjennomført en verdenssensasjon. Dette kan være starten på en revolusjon innenfor robotisering av subsea-arbeid på rørledninger, sier Christopher Carlsen, daglig leder i Kongsberg Ferrotech.

Selskapet har utviklet Nautilus, som beskrives som verdens mest avanserte robot for reparasjon av skader på rørledninger under vann.

Den gjennomfører inspeksjon, reparasjoner og vedlikehold på havbunnen. Teknologien gjør det mulig å utføre operasjonene med mindre skip, uten dykkere og uten produksjonsstans.

Kongsberg Ferrotech

(Mill. kr) 2021 2020
Driftsinntekter 28,6 66,8
Driftsresultat 8,2 43,5
Resultat før skatt 7,9 43,0
Årsresultat 7,0 43,0
Eiere: Luis De La Torre (37,8 %), Kongsberg Innovasjon (23,0 %), Krisco Invest (14,1 %), Christopher Carlsen (5,8 %), Torgeir Bræin (5,2 %), andre (14,2 %).

– Over i kommersiell fase

Nå har roboten fra Kongsberg Ferrotech gjennomført sitt første kommersielle oppdrag. Kunden er PTTEP, statsoljeselskapet i Thailand.

I løpet av september og oktober gjennomførte Nautilus-roboten reparasjon av en defekt på rundt 80 meters dyp.

– Det var ikke lekkasje på rørledningen, men en annen type feil som trengte utbedring, sier Carlsen.

Han ønsker ikke å gi økonomiske detaljer om oppdraget. Men han opplyser at det var et betalt oppdrag som kom i stand etter at PTTEP i flere år har vært inne som pilotkunde.

– Det vesentlige her er det tekniske gjennombruddet og milepælen for Kongsberg Ferrotech som selskap. Nå er vi over i kommersiell fase, sier Carlsen.

– ENDRING I SENTIMENTET: – Det er økt forståelse av at rørledninger for gass og olje er en del av vår virkelighet, sier Ingvild Sedahl i Kongsberg Innovasjon. Til høyre Christopher Carlsen, daglig leder i Kongsberg Ferrotech. Foto: Anders Horntvedt

Skulle hente 200 millioner

I oktober 2021 var det andre aktiviteter ved Kongsberg Ferrotech som skapte overskrifter.

Da var planen å hente 200 millioner kroner, og etter hvert sikter mot en notering av aksjen på Euronext Growth.

Men siden da har aksjemarkedet snudd fullstendig. Kursene på tech-aksjer har rast, antallet nynoteringer på børs har skrumpet inn, og mange ferske teknologiselskaper sliter med å skaffe kapital.

– Vi har ikke hentet kapital. Årsaken er at det ikke har vært behov, sier Åsmund Lunnan Bjørnstad, investeringsansvarlig i Kongsberg Innovasjon.

Kongsberg Innovasjon er et investeringsmiljø som satser på ferske, norske teknologiselskaper. 

– Vi har ikke hatt behov for kapitalen, men vi må også innrømme at kapitalutvidelsen ble vanskeligere enn vi trodde. Etter hvert som samtalene skred fremover, ble det naturlig at vi å vente til vi er field proven, sier Carlsen.

– HAR IKKE HATT BEHOV FOR KAPITAL: Åsmund Lunnan Bjørnstad i Kongsberg Innovasjon. Foto: Thomas Hegna/Kongsberg Innovasjon

Startet med googling

Kongsberg Gruppen   er en av de største eierne i Kongsberg Innovasjon. Ut over det har ikke teknologikonsernet noen direkte forbindelse til Kongsberg Ferrotech.

Opprinnelsen til Kongsberg Ferrotech er det gründer Luis de la Torre som står for.

Han er bosatt i Madrid, og jobber i dag som direktør for internasjonalisering i Kongsberg Ferrotech.

Han drev et selskap innen komposittreparasjoner, og en kunde hadde behov for reparasjoner under vann.

Etter endel googling havnet han i 2014 hos Kongsberg-miljøet. Etter syv-åtte år med utviklingsarbeid er det blitt brukt rundt 150 millioner kroner på å utvikle teknologien.

PÅ VEI NED I DYPET: Roboten Nautilus underveis til operasjonen utenfor Thailand. Foto: Kongsberg Ferrotech

De første robotene er bygget og satt i drift, og i fjor vant bedriften en pris i sin klasse ved oljemessen ADIPEC i Abu Dhabi.

– Helt klart en endring

Etter Russlands invasjon av Ukraina har oljebransjen fått en ny vår på grunn av økt oljepris.

Nord Stream-hendelsen i Østersjøen har også satt sårbarhet og energisikkerhet på dagsordenen.

– Hvordan merker dere det?

– Det er helt klart blitt en endring i sentimentet, og en økt forståelse av at rørledninger for gass og olje er en del av vår virkelighet, sier Ingvild Sedahl, kommunikasjonsansvarlige i Kongsberg Innovasjon.

Carlsen understreker at skadene på Nord Stream-ledningen ikke lar seg reparere med Kongsberg Ferrotech-roboten. Han peker imidlertid på at teknologien passer godt for reparasjon av fornybar energi-prosjekter offshore, som for eksempel havvind og signalkabler.