Konkurransen om det voksende norske helseteknologimarkedet tilspisser seg, og Tellu backet av Telenor, Investinor og Sintef Venture har som mål å bli størst.
For to år siden fusjonerte IoT-selskapet med Telenors e-helsevirksomhet og hentet samtidig 40 millioner fra eksisterende aksjonærer.
Nylig hentet selskapet ytterligere 30 millioner i en rettet emisjon som priset Tellu til i underkant av en halv milliard. Nå er planen vekst.
– Vi ser et infleksjonspunkt i dette markedet nå. Det er en interesse ulikt noe vi har sett tidligere, sier styreleder Torgrim Takle.
Stokker om
For Tellu har det tatt et tiår med teknologiutvikling samtidig med langsiktig kundepleie i en sektor hvor ting tar tid. Selskapets TelluCare samler inn, bearbeider og videreformidler helsedata fra medisinsk måleutstyr og velferdsteknologi og ivaretar samtidig personvernet.
Den seneste tiden har selskapet vært gjennom en restrukturering. Takle, som i mars i fjor gikk på dagen som konsernsjef i Crayon og er kommet inn som aksjonær og styreleder.
Tidligere Addsecure-visesjef Ståle Moe blir ny administrerende direktør, som betyr at Visma-veteran Jan Ivar Borgersen kun får halvannet år i sjefsstolen.
Takle sier IoT-selskapet nå står midt i et større skifte i helseteknologimarkedet.
– Mens det for to år siden var ett og annet sporadisk anbud, ser vi nå et ras på 15-20 anbud som løper kontinuerlig, sier Takle.
Store besparelser
Årsaken er det han beskriver som en cocktail av aspekter som legger press på kommuneøkonomien. En aldrende befolkning, mangel på helsepersonell, kostnader som øker med 6 prosent årlig, samt et generelt krav fra befolkningen om økt kvalitet på helsetjenester.
Alle bidrar til det Takle beskriver som en kraftig økning i kommunenes etterspørsel etter helseteknologi.
Ifølge ham investeres det 70 milliarder bare i hjemmehjelpstjenester, og kostnadsreduksjonen ved å ta i bruk teknologi har i enkelttilfeller vært opp mot 60 prosent mot tidligere praksis.
– 90 prosent av kommunene har investert i en eller annen form for helseteknologi, hovedsakelig fordi de ser at det er ingen tid å miste, sier han.
Flere om beinet
I konkurranse om kommunene står selskaper som Tellu, Hugo Maurstad-eide Dignio og Longship-eide Sensio, samt tyske Cumulosity og amerikanske Thing Worx.
Takle hevder Tellu leverer blant de sikreste teknologiløsningene på markedet, og at det gjennom det seneste tiåret er blitt et navn ute i kommunene som rådgivende part.
Tellu har 115 kommuner på kundelisten og budsjetterer i år med 120 millioner i omsetning, med en vekst tilsvarende fjoråret på rundt 20 prosent.
– Det tar tid å få på plass avtaler med kommunene, men når de først kommer dit er det sikre og gode kunder, med avtaler som løper 5-7 år, sier han.
– Det er nå det virkelig begynner å røre på seg.
Takle mener samtidig de internasjonale mulighetene er store, og at det norske markedet er forløperen til en kostnadsvirkelighet som vil spre seg i det øvrige europeiske markedet om noen år.
– Norge har mangel på arbeidskraft og høye lønnsutgifter, og det er her skoen presser mest nå. Vi tror vi vil se mye av det samme i resten av Europa etter hvert som kostnadene går opp også der. Det er gode muligheter internasjonalt, sier han.