<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

AutoStore og Pexip på short-toppen

20 prosent av de mest shortede aksjene på Oslo Børs er teknologiselskaper. Her er oversikten over aksjene med høyest shortandel.

Publisert 10. apr. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 555 ord
SHORT I KAHOOT: Læringsteknologiselskapet Kahoot, her ved konsernsjef Eilert Hanoa, er blant aksjene på Oslo Børs hvor det er registrert høyest andel aksjer som er solgt short. FOTO: Iván Kverme

KAHOT,   ,  

Læringsplattformen Kahoot og videokonferanseselskapet Pexip Holding har den seneste tiden vært blant aksjene på Oslo Børs med høyest short-andel.

Før helgen var en femtedel av selskapene i registeret teknologiselskaper, og samme register viser at blant disse var andelen høyest Kahoot (3,53 prosent) og Pexip Holding (2,89 prosent).

Finanstilsynet krever varsling av alle short-posisjoner som overgår 0,2 prosent av det totale antallet aksjer utstedt i et selskap, men viser kun posisjonene som overgår 0,5 prosent i short-registeret.  

Oversikten viser også at det er registrert short-handler i IT-selskapene AutoStore, Komplett, Next Biometrics og Zaptec, men her svinger andelen mellom 0,5 prosent og 0,78 prosent.

Svak oppdatering

Med et kursfall på over 23 prosent sist uke, og en nedgang på 39 prosent i år, har investorene som har satset på kursfall i Pexip hatt god avkastning. 

Videokonferanseselskapet oppdatert markedet med ferske salgstall (ARR - årlige repeterbare inntekter) i forrige. De viste en skuffende nedgang på 0,8 millioner dollar fra 4. kvartal 2021 til 1. kvartal i år og endte på 105,6 millioner dollar.

«Det er klart at oppdateringen er svakere enn forventet,» sa Carnegie-analytiker Oliver Pisani til Finansavisen. 

«Selskapet hadde på forhånd flagget engangseffekten på 2 millioner dollar og at første kvartal skulle bli tøft. Justerer man for dette endte ARR-veksten på 1,2 millioner dollar, men signaleffekten av at man ser negative tall er dårlig i et vekst-case,» sa Carnegie-analytikeren.

TØFFE TIDER: Svak vekst har sendt Pexip-aksjen kraftig ned på Oslo Børs og selskapet er blant aksjene med høyest short-andel. Foto: Pexip

Ifølge Finanstilsynets register er det en britisk del av JPMorgan Asset Management som har den største short-posisjonen i Pexip med nesten 2 millioner aksjer, det vil si aksjer verdt rundt 50 millioner kroner.

I etterkant av den svake oppdateringen er det registrert tre oppdateringer fra meglerhusene på Pexip, ifølge Bloomberg. Pareto har nedgradert aksjen til hold og kursmål på 25 kroner, mens Arctic Securities og ABG Sundal Collier holder på anbefalingen og har kursmål på henholdsvis 60 og 90 kroner.

Comeback for Kahoot?

Kahoots nedgang på 46 prosent i 2022 gjør selskapet til en av de svakeste teknologiaksjene i år, kun fem andre selskaper har gjort det dårligere. Utsikter til økte renter og inflasjon har torpedert IT-selskapene på Oslo Børs, som gjerne prises på inntjening lengre frem i tid. I tillegg har selskapet levert svakere vekst enn ventet.

Av de 17,7 millioner Kahoot-aksjene som er shortet, har Marshall Wace LLP shortet aksjer verdt 122 millioner kroner.

Etter først å ha priset Kahoot til svimlende 160 kroner aksjen i januar i fjor, modererte Arctic Securities seg i juli med et kutt til 80 kroner. Etter kvartalsrapporten i februar kom det et nytt kutt fra meglerhuset.

Ifølge Bloomberg er det syv meglerhus som nå har kjøpsanbefaling på Kahoot og to har hold-anbefaling. Kursmålene svinger fra 30 til 70 kroner, mens Kahoot fredag ettermiddag ble omsatt rett under 25 kroner til en markedsverdi på 12,2 milliarder kroner. 

Gjennomsnittlig kursmål ligger 47,43 kroner, det vil si nesten 90 prosent over det markedet mener aksjen er verdt.

«Kahoot synes vi har falt for mye. Selv om vi er litt usikre på kort sikt, så anbefaler vi investorer å zoome litt ut og se på den overordnede organiske veksten og marginene mer enn ett kvartal frem,» sa Arctic-analytiker Kristian Spetalen til Finansavisen for noen uker siden.

Nyheter
Børs
Teknologi