Kasakhstan er en storspiller i bitcoinverdenen, og da internettet ble skrudd av i hele landet onsdag 5. januar påvirket det flere enn demonstrantenes kommunikasjon, skriver the Guardian.
I fjor ble nasjonen verdens nest største senter for bitcoin-gruvedrift etter USA, ifølge Cambridge Center for Alternative Finance, da Kina, et viktig knutepunkt, slo ned på kryptogruveaktivitet. Fra august var Kasakhstan vertskap for 18 prosent av global bitcoin-gruvedrift, ifølge Fortune.
Internett-blackouten førte til en kraftig nedgang i utvinning, og prisen på bitcoin falt til det laveste vi har sett på flere måneder.
Mining
Bitcoin og andre kryptovalutaer utvinnes av kraftige datamaskiner, vanligvis ved datasentre i forskjellige deler av verden som konkurrerer om å løse komplekse matematiske logaritmer i en svært energikrevende prosess.
Jo flere «gruvearbeidere» på nettverket, desto større mengde datakraft trengs for å utvinne nye bitcoin. Hashraten faller hvis utvinnere dropper ut av nettverket, noe som i teorien gjør det lettere for de gjenværende «gruvearbeiderne» å produsere ny mynt.
Hashraten ved store kryptogruvebassenger – grupper av «gruvearbeidere» på forskjellige steder som går sammen for å produsere bitcoin – var ned 14 prosent fra tirsdag til torsdag, ifølge data fra miningselskapet BTC.com.
Bitcoin falt også– et fall i hashrate øker ikke nødvendigvis prisen. Kryptovalutaen falt under 43.000 dollar torsdag, det laveste den har vært på siden tidlig august i år.
Miljøfiendtlig
Bitcoins negative miljøpåvirkning har vært et pågående problem. Blokkjedebaserte valutaer krever store mengder kraft, som for det meste kommer fra fossilt brensel.
Spesifikt i Kasakhstan er strømmen bak Bitcoin grunn til bekymring.
Kasakhstans kryptogruvefarmer drives for det meste av aldrende kullanlegg som i seg selv – sammen med kullgruver og hele byer bygget rundt dem – er en hodepine for myndighetene når de prøver å avkarbonisere økonomien.
Siden de gamle anleggene er ineffektive og karbontunge, genererer de en stor mengde forurensning.
I følge det internasjonale Energibyrået er Kasakhstans utslipp per energienhet høyere enn hva Kina pleide å være. Byrået anslår at Kinas kull slapp ut omtrent 1000g CO2 i kilowattimen, mens Kasakhstans slipper ut nærmere 1500g.