<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Baseballkort solgt for 125 mill.

Et baseballkort fra 1952 knuste Diego Maradonas rekord fra mai for dyreste sportsminnegjenstander.

Publisert 29. aug. 2022
Oppdatert 29. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 466 ord
TAR TI-GANGEREN: Analyseselskapet Market Decipher forventer at markedet for samlegjenstander vil stige til 227 milliarder dollar i løpet av det neste tiåret.  Illustrasjonsfoto: Dreamstime

Et baseballkort med Mickey Mantle i perfekt stand ble i helgen solgt for 12,6 millioner dollar, drøyt 126 millioner kroner. Med det suste baseballkortet inn i rekordbøkene som den dyreste minnegjenstanden fra sport gjennom tidene. 

Det sjeldne Mantle-kortet tok over tronen fra Diego Maradonas trøye fra England-Argentina-kampen, da argentineren scoret to av de mest ikoniske målene i fotballhistorien. Denne ble for bare noen måneder siden solgt for 9,3 millioner dollar på auksjon, skriver MarketWatch

Kjøpt for 50.000 dollar

Mantle-kortet er fra 1952 og et av bare en håndfull av baseballegenden som er å betrakte som tilnærmet perfekt tilstand. Og selgeren skal også ha fått en fin fortjeneste på kortet. Anthony Giordano, en gründer innen avfallshåndtering i New Jersey, kjøpte kortet for 50.000 dollar i 1991. 

Mickey Mantle vant Triple Crown i 1956, ble tre ganger kåret til American League MVP (Most Valuable Player) og vant World Series syv ganger. I tillegg ble han også tatt inn Hall of Fame før han gikk bort i 1995. 

ETTERTRAKTET: Baseballkortet med Mickey Mantle fra 1952. Foto: Heritage Auctions

– Siden baseballkortet var i nærmest perfekt tilstand, og med en legendarisk baseballspiller avbildet, var kortet dømt til å bli en bestselger, sier Chris Ivy, som er direktør for sportsauksjoner hos Heritage Auctions og som hadde ansvaret for budgivningen, skriver MarketWatch. 

Ifølge Ivy ser noen på samleobjekter som en sikring mot inflasjon, mens andre ser på det som en mulighet til å gjenoppta barndommens lidenskaper.

– Det er begrenset hvor mye Netflix og «Tiger King» folk kan se. Så da begynte de å gå tilbake til hobbyer, og sportssamlinger var helt tydelig en del av det, sier Ivy som har lagt merke til at flere tar kontakt for kjøp og salg. 

Tror på 10-dobling av markedet

Markedet for minnegjenstander fra sportsverden har vokst i de senere årene, og tidligere i år ble et annet hundre år gammelt Honus Wagner-baseballkort solgt for 7,25 millioner dollar.  Mens tungvektsboksebeltet som ble gjenvunnet av Muhammad Ali under «Rumble in the Jungle» i Den demokratiske republikken Kongo i 1974, solgt for nesten 6,2 millioner dollar. 

Ifølge MarketWatch har ikke prisene bare steget for de mest sjeldne gjenstandene, men også for sportsgjenstander som kan ha samlet støv i garasje og loft.

– Vi har på en måte begynt å se en viss vekst og økning i prisene som førte til en del mediedekning. Og jeg tror det hele bare vokser av seg selv. Jeg vil si at begynnelsen av pandemien virkelig ga bensin til den brannen, sier auksjonssjefen. 

I 2018 ble markedet sportsgjenstander estimert til å være over 5,4 milliarder dollar, men i 2021 hadde dette markedet vokst til 26 milliarder dollar, ifølge analysefirmaet Market Decipher. Fremover forventer analyseselskapet at markedet vil stige til 227 milliarder dollar i løpet av det neste tiåret – delvis drevet av fremveksten av såkalte NFT-er, som er digitale samleobjekter med unike datakrypterte «fingeravtrykk».

Nyheter
Børs
Sport