<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skjerper kravene til oppdrettsanlegg

Regjeringen kommer med ny forskrift for oppdrettsbransjen som setter strengere krav for å hindre rømning fra anleggene og som samtidig gir oppdretterne større fleksibilitet. 

Publisert 29. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 301 ord
REGELENDRINGER: Nærings- og fiskeridepartementet vil gi oppdretterne større mulighet til å utvikle og ta i bruk ny og bærekraftig teknologi som ivaretar rømningssikkerheten. Illustrasjonsfoto: Norway Royal Salmon

Fra og med neste år kommer det nye krav til rømningssikker utforming og drift av oppdrettsanlegg. De nye reglene er ment for å gi oppdretterne større mulighet til å utvikle og ta i bruk ny og bærekraftig teknologi som også ivaretar rømningssikkerheten, opplyser nærings- og fiskeridepartementet mandag. 

– Vi har nå fastsatt et revidert regelverk som øker sikkerheten mot rømning av fisk på oppdrettsanleggene samtidig som det gir næringen mer fleksibilitet, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

HAR FASTSATT REGELVERKET: Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Nye krav

NYTEK 23, som den nye forskriften heter, erstatter NYTEK-forskriften fra 2012 og er oppdatert på noen områder. Departementet er ment for å forebygge rømning av oppdrettsfisk gjennom å sikre forsvarlig teknisk standard på anleggene.

I den nye forskriften er kravene til rømningssikkerhet skjerpet. Regelverket inneholder nå nye og overordnede krav for hvordan prosjektering, bruk og vedlikehold skal ivareta rømningssikkerheten.

– Rømning har de siste årene hovedsakelig skjedd i forbindelse med arbeidsoperasjoner og selve driften. Derfor skjerper vi også kravene til utstyr som brukes i sammenhenger der fisk har rømt, sier Skjæran.

Teknologinøytralt

Teknologinøytralitet er et viktig prinsipp i den nye NYTEK-forskriften. Det betyr at kravene er formulert slik at oppdretterne står friere til å velge hvordan de ønsker oppfylle dem, så lenge løsningene er dokumenterbart like gode som, eller bedre enn dagens standarder.

– Næringen er i stadig utvikling. Det er helt avgjørende at regelverket ikke står i veien for å utvikle nye og bedre løsninger. Bedre vilkår for nyskaping og videreutvikling kan bidra til enda bedre rømningssikkerhet på sikt, sier fiskeriministeren. 

Aktørene i næringen skal kunne dokumentere at de oppfyller forskriftens krav. Konsekvensene av å ikke følge regelverket er også blitt større. Det nye regelverket åpner nemlig for at det kan ilegges overtredelsesgebyr ved brudd på forskriften i flere tilfeller enn tidligere.

Nyheter
Børs
Sjømat