<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Suezkanalen øker prisene

Fra 1. januar blir det dyrere for alle typer skip å passere gjennom Suezkanalen.

Publisert 19. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 231 ord
ØKTE PRISER: Fra nyttår blir det 10 prosent dyrere for tørrlast skip å passere gjennom Suezkanalen. Foto: Dreamstime

I helgen kunngjorde Egypt at de ville heve transittavgiftene for alle typer fartøy som passerer gjennom Suezkanalen i 2023. 

Suez Canal Authority (SCA) sier i en uttalelse at transittavgiftene for tankskip vil stige med 15 prosent, mens for tørrlastskip og turistskip vil økningen komme på 10 prosent. 

Endringene trer i kraft 1. januar 2023. 

ØKTE PRISENE: Kanalsjef Osama Rabie. Her fra en pressekonferanse i 2021 i forbindelse med at containerskipet «Ever Given» hadde grunnstøtt og blokkerte kanalen. Foto; Bloomberg

– Uunngåelig

– Økningen er uunngåelig og en nødvendighet i lys av dagens globale inflasjonsrater, sier SCA-sjef Osama Rabiee. 

Ifølge Rabiee tar avgiftsøkningen hensyn til virkningene av de økte energiprisene. Men selv om det ikke er ventet at økningen vil ha en massiv innvirkning på handelsstrømmene, kan det bidra til en allerede pågående inflasjon, skriver CNBC.

Tall fra Statista viser at over 20.600 skip passerte gjennom kanalen i 2021. 

Endrer ikke rute

Men til tross for prishevelsen er Suezkanalen fortsatt en betydelig billigere rute for fartøy enn alternativene, hevder sjefanalytikeren for rederiforeningen Bimco.

– Besparelsene ved å seile via Suezkanalen er fortsatt svært store, spesielt på grunn av svært høye olje- og bunkerspriser, sier Niels Rasmussen i Bimco.

Rasmussen sier ril CNBC at han ikke forventer at rederier vil se etter alternative ruter, som å seile sør for Afrika. 

–I shippingmarkedene ser man generelt høy etterspørsel og lav tilgjengelighet av fartøy. Dette oppmuntrer redere til å sende skip via de raskeste rutene, sier sjefanalytikeren.

Nyheter
Børs
Shipping
Utenriks