<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pentagon: Russland utgjør den mest akutte trusselen

Russland utgjør den mest akutte trusselen for USA, mens Kina utgjør den største utfordringen på sikt, mener Pentagon.

Publisert 27. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 194 ord
TRUSSEL: Pentagon ser på Russland som den mest akutte trusselen mot USAs sikkerhet, men mener Kina utgjør den mest langsiktige utfordringen. Foto: NTB

Torsdag la Pentagon fram et oppdatert strategidokument for det amerikanske forsvaret.

– Kina utgjør den største konsekvensmessige og systemiske utfordringen, mens Russland utgjør mest akutte trusler, både mot vitale amerikanske interesser i utlandet og hjemme, heter det blant annet.

Ikke ønskelig

Ifølge Pentagon er en konflikt med Kina «verken uunngåelig eller ønskelig», men landets forsøk på å «dominere nøkkelregioner» og økende press på Taiwan blir sett på som en stor utfordring for USA.

Strategidokumentet anklager videre Kina for systematiske forsøk på å undergrave amerikanske allianser i Stillehavsregionen og for å vise militære muskler og true land i regionen.

Det 80 sider lange ugraderte dokumentet slår samtidig fast at Russlands krigføring i Ukraina er en alvorlig trussel mot USA og deres allierte, og at Moskvas stadig varmere forhold til Beijing gjør bildet enda mer dramatisk.

– De utgjør nå en mer alvorlig trussel, slår Pentagon fast.

Allierte

Sist Pentagon utarbeidet en tilsvarende strategi, var i 2018 under daværende president Donald Trump.

Trump skapte i flere sammenhenger et anstrengt forhold til USAs allierte, noe etterfølgeren Joe Biden forsøker å reparere.

Pentagons nye strategidokument legger da også særlig vekt på allierte lands betydning for forsvaret av USA.

(NTB)

Nyheter
Politikk