<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putin-døtre kan bli sanksjonert

Maria Vorontsova og Katerina Tikhonova kan bli en del av EUs nye sanskjonspakke. Det samme gjelder Oleg Deripaska og Herman Gref.

Publisert 6. apr. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 273 ord
EU VIL HA OPPMERKSOMHET: Fra Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

Bildene av døde ukrainske sivile fra byen Butsja utenfor Kiev er i ferd med å utløse en ny pakke av sanksjoner fra EU mot Russland. Og President Vladimir Putins døtre Katerina og Maria er nå under vurdering som mulige sanksjonsmål, melder Bloomberg og viser til kilder med kjennskap til saken.

Slike sanksjoner vil i stor grad være symbolske, ettersom det ifølge nyhetsbyrået er uklart om døtrene har betydelige verdier utenfor Russland – men poenget er å få Putins oppmerksomhet.

En sjelden Putin-avsløring

Døtrenes liv og virke er relativt lite kjent for omverdenen, og Kreml har aldri bekreftet deres navn eller offentliggjort bilder av dem som voksne.

I en sjelden avsløring fortalte Putin i 2015 at døtrene har gjennomført universitetsstudier i Russland, og snakker flere språk.

Ifølge Bloombergs kilder er eldstedatter Maria Vorontsova deleier i Nomenko, som er involvert i et større privat investeringsprosjekt i helsesektoren. Katerina Tikhonova skal drive et institutt for kunstig intelligens ved Moscow State University.

To oligarker blant målene

Listen over personer i EUs nye sanksjonspakke, som må godkjennes av regjeringene i samtlige av EUs 27 medlemsland og også kan endres før den tid, inkluderer flere titalls andre, deriblant politikere, oligarker og deres familiemedlemmer.

Financial Times melder onsdag at Sberbank-sjef Herman Gref og aluminiumsoligarken Oleg Deripaska er blant sanksjonsmålene som vurderes av EU.

Sanksjonspakken ventes også å inkludere et forbud mot russisk kullimport, et titalls enheter i forsvarssektoren og fire banker. Sistnevnte har blitt utelukket av betalingssystemet SWIFT – dog uten å bli sanksjonert fullt ut. Blant disse fire bankene er VTB Bank.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov skriver i en tekstmelding til Bloomberg at han ikke er klar over forslaget om å sanksjonere Putins døtre, og at han vil avvente hva som offentliggjøres.