<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordmenn på den internasjonale sparetoppen

Nordmenn er de flinkeste til å jevnlig spare penger. Spesielt en gruppe skiller seg ut. 

Publisert 31. okt. 2022
Oppdatert 31. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 393 ord
Article lead
lead
SPARER MEST: Nordmenn er på den internasjonale sparetoppen i en ny undersøkelse gjennomført av Klarna.  NTB
SPARER MEST: Nordmenn er på den internasjonale sparetoppen i en ny undersøkelse gjennomført av Klarna.  NTB

Norge er det landet hvor flest oppgir at de har spart penger jevnlig siden i sommer, ifølge en Klarna-undersøkelse gjennomført i 13 land. Hele 87 prosent av landets befolkning svarte at de sparte månedlig.

Spesielt norske kvinner og 18-25 åringene utmerker seg med å være blant de flinkeste til å spare penger – som oftest på en bankkonto.

– Det er en svært høy andel nordmenn som sparer hver måned. Sammenlignet med de andre landene utmerker Norge seg spesielt med at det er en høyere andel kvinner som sparer, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Flest unge sparer

Flere 18-25 åringer sparer penger i Norge enn det globale gjennomsnittet. Hele 92 prosent av de mellom 18 og 25 år oppgir at de sparer penger. Den yngste aldersgruppen er også den hvor flest sparer penger jevnlig – både i Norge og globalt.

Blant de som investerer pengene andre steder enn banken, som utgjør 31 prosent av nordmenn, er forskjellige former for aksjesparing den klart mest populære spareformen blant nordmenn.

Norge er også blant de landene hvor banksparing er mest populært. Hele 56 prosent av nordmenn oppgir at de sparer her.

Sparer nest minst i krypto

Nordmenn som investerer, er de som er minst opptatt av å aktivt investere i bærekraftige selskaper i alle de 13 landene. Bare hver tredje investor er opptatt av dette. Mest opptatt av dette er de i USA, hvor 44 prosent oppgir at de aktivt investerer i bærekraft.

I Norge sparer kun 13 prosent i kryptovalutaer, sammenlignet med 29 prosent i Australia og Irland. Bare i Sverige sparte respondentene mindre i krypto(7 prosent).

Samtidig er det forskjellige sparemål i forskjellige aldersgrupper. Mens flest 18-25 åringer sparer til egen bolig, er ferie det vanligste sparemålet for de mellom 25 og 40 år. For de over 41 år er en buffer til uforutsette utgifter, egen alderdom og ferie sparemålene flest har.

Dette sparer flest nordmenn til:

  • Buffer til uforutsette utgifter (45 %)
  • Ferie (38 %)
  • Pensjonsalderen (36 %)
  • Hus/ leilighet (24 %)
  • Utbedring av egen bolig (22 %)
  • Middels dyre produkter som ny mobiltelefon ol. (13 %)
  • Konserter og arrangementer (9 %)
  • Utdannelse, egen eller til barn (8 %)

Den kvartalsvise representative undersøkelsen «Klarnas Money Management Pulse» er utført blant 13.510 forbrukere i Norden, Vest-Europa, USA og Australia, og har som mål å kartlegge trender for å få bedre innsikt i forbrukeratferd og forventninger.