<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pengesluk i Bulgaria har kostet 342 mill.  – så langt

Etter 15 år og emisjoner på over 342 millioner kroner, er Black Sea Property verdt 42 millioner. Neste sommer er Bulgaria-anlegget klart – hvis de skaffer ytterligere 75 millioner innen desember.

Publisert 23. aug. 2022
Oppdatert 23. aug. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 876 ord
PØST INN PENGER: Siden 2015 er det skutt inn 163 millioner i frisk kapital i Resorten Sunrise Gardens som bygges av Black Sea Property i Bulgaria. Børsverdien er i dag 42 millioner. foto: Ivan Dimov

 

– Vi hadde oppstart på hele anlegget i juli, og det er bare 6 millioner euro i gjeld. Vi anser verdiene som ganske store, sier styreleder i Black Sea Property, Egil Melkevik.

Selskapet ble børsnotert i 2015, og er basert på et hissig markedsført Bulgaria-prosjekt som Pareto dro i gang i 2007 under navnet Aheloy Beach – på toppen av eiendomshypen.

Hentet 179 mill.

Den gang ble det hentet inn 179 millioner kroner fra leilighetskjøpere som ville nyte livet på Bulgarias østkyst med Svartehavet 50 meter unna leiligheten.

Det ble det aldri noe av.

Finanskrisen tok knekken på det initielle opplegget, og siden har selskapet slitt kraftig i motvind.

Resorten Sunrise Gardens bygges på en tomt på 48 mål, og det forventes ferdigstilt 600 leiligheter på drøyt 40.600 kvadratmeter neste sommer. 358 av dem sto ferdig i 2017, og 150 av leilighetene har eksterne eiere. I tillegg er det bygd 15.300 kvadratmeter kommersielle arealer med blant annet butikker og serveringssteder.

Tommel ned fra banken

De første 200 ble satt i drift 3. juli, cirka 15 år etter første kapitalinnhenting. Det er utbyggingsmuligheter på ytterligere 344 leiligheter, som ikke er er besluttet igangsatt.

Men selv om anlegget nå er i drift, er ikke problemene over.

Emisjoner i Black Sea Property (mill. kr)

2007* 179
2015 34,1
2016 3,3
2017 21,8
2018 13,2
2019 26,8
2020 14,8
2021 49,4

* Dette var emisjon i forløperen til Black Sea Property, Aheloy Beach.

Mandag sendte Black Sea Property ut en børsmelding der det ble meldt at finansieringen fortsatt skaper stor usikkerhet for selskapets fremtid.

Dagens samlede lån er på 6 millioner euro, og i desember skal lån på 3 millioner euro pluss påløpte renter innfris.

Selskapet har hatt flere møter med banken, UniCredit Bulbank, med håp om å få forlenget betalingsfristen, uten hell.

Innfridde ikke kravene

Black Sea Property fikk i januar innvilget et lån på 12 millioner euro fra en annen bulgarsk bank, gitt at selskapet oppfyller flere kriterier. Blant annet skulle det oppnås et fastsatt minste antall overnattinger i løpet av en sesong før lånet kunne utbetales. Dette er ikke innfridd, og selskapet anser det som urealistisk at det vil kunne benyttes.

24. februar invaderte Russland Ukraina. Aheloy Beach ligger rundt 40 mil fra den ukrainske grensen, med Romania mellom.

– Det er ingen hemmelighet at Ukraina-situasjonen har gjort at banker ikke løper etter denne typen prosjekter, sier Melkevik.

– Vi har en nedbetaling på 3 millioner euro, som vi har tro på å finne en løsning på. En mellomfinansiering med løpetid på ett år, kan være en løsning.

– Hva er renten på slike lån?

– Det er klart at det ikke er vanlige bankrenter, sier han.

I tillegg trenger selskapet ytterligere 2,5 millioner euro for å betale tilbake utlegg som partneren Boyan Bonev har hatt på byggefinansieringen. Skaffes ikke de midlene, er det stor risiko for at Black Seas eierandel på 75 prosent i prosjektet blir kraftig redusert.

«Klarer selskapet å hente 7,5 millioner euro vil det opprettholde eierandelen, betale ned på lånet, og ha penger til å klargjøre resorten for sommersesongen 2023», heter det i børsmeldingen.

«Selskapet har betydelig kapitalbehov og er på konstant leting etter muligheter til å hente kapital, blant annet en ettårig mellomfinansiering. På kort sikt forventer selskapet å kunne hente mindre beløp i egenkapital og lån i Norge for å ha finansiering for den kommende seksmånedersperioden», skriver styret videre.

Eksisterende aksjonærer punger ut

Emisjonene som har vært gjennomført de seneste årene, har vært finansiert av eksisterende aksjonærer. Det er i dag rundt 500 aksjonærer i selskapet, med nylig avdøde Erik Larre som største. 

Børsverdien i selskapet er 42 millioner kroner, cirka 12 prosent av egenkapitalen som er spyttet inn siden starten i 2007.

Emisjonene på totalt 49 millioner i 2021 ble gjort til aksjekurs på 3 kroner. I dag handles aksjen på 1,08 kroner, men omsetningen i aksjen er svært lav.

– Hva er kostprisen på anlegget?

– Det har jeg ikke på stående fot, og det bruker jeg ikke mye energi på i dag. Verdiene er ganske store, men børsverdien gjenspeiler risikoen, og aksjonærene er klar over risikoen. Øst-Europa er risiko, Bulgaria er risiko og to runder med coronanedstegning og nå Ukraina-krigen har vært svært krevende. Vi kunne gjerne hatt mer drahjelp, sier han.

Resorten ble åpnet i juli med et camp-konsept for barn og familier. Da var det mellom 400 og 600 gjester daglig.

– Kapasiteten er på 2.000 gjester når det neste sommer er åpnet opp for 600 leiligheter med kommersielle arealer, sier Melkevik.

Sesongen er slutt i september, håpet er å kunne huse ukrainske flyktninger frem mot jul, men ingen avtaler er signert.

Likvidasjonsverdi

Risikoen er så høy at verdien på anlegget i balansen er nedskrevet til likvidasjonsverdi etter seneste takst fra 22. mars i år. Dette ga en nedskrivning i 2021-regnskapet på 36 millioner. 

I 2020 ble det tatt 8 millioner av samme årsak. I tillegg ble det i 2021 tatt en nedskrivning på 12 millioner på finansielle fordringer mot tre datterselskaper.

– Finnes det potensielle kjøpere der ute?

– Vi ser på ulike alternativer, uten at vi sier i hvor stor grad vi får til løsningene vi ønsker oss.

– Hva er forventet omsetning på resorten ved full drift av de 600 leilighetene?

– Vi offentliggjør i dag ikke forventet omsetning, sier han.