<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rapport: Det må gjøres omfattende grep i plasthåndteringen i Norge

Internasjonale eksperter har gransket Norges plasthåndtering. De har kommet fram til at det må gjøres omfattende grep.

Publisert 14. juni 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 204 ord

Rapporten, som er skrevet av rådgivningsselskapet Systemiq, trekker fram Norge som et land som tar en aktiv rolle i bekjempelsen av plast globalt – men levner liten tvil om at det må gjøres drastiske endringer.

Ifølge en pressemelding fra Handelens Miljøfond gjenvinnes i dag kun 24 prosent av plasten vi forbruker, og Norge må gjøre omfattende grep for å få bedre kontroll. Hver nordmann kaster i snitt 101 kilo plast hvert år.

– Det er viktig å få en oversikt over hvordan vi bruker og forbruker plast i dag og kartlegge hvordan vi kan kutte vårt forbruk og bruke plast på en bedre måte, sier Lars Brede Johansen i Handelens Miljøfond.

– Med denne rapporten vet vi langt mer om hvilke tiltak som gir størst miljøeffekt, sier Johansen videre.

I rapporten presenteres ni tiltak som må iverksettes for en systemendring i Norges plastøkonomi fram mot 2040.

– Til sammen kan disse handlingene redusere bruken av jomfruelig plast med 29 prosent, klimagassutslipp fra plast kan reduseres med 25 prosent, plastforurensning kan reduseres med 80 prosent, og forbrenning av plast kan reduseres med 60 prosent, sier Yoni Shiran, leder for plastsatsingen i Systemiq.

Han sier rapporten fremmer konkrete strategier og handlinger som kan tas i bruk for å forbedre det norske plastsystemet.

(©NTB)

Nyheter
Miljø