<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedums kalkulator går i kluss

Det er ingen sak å fremstille husholdningenes økonomi som bedre. Det er bare å ignorere 80 prosent av kostnadene.

Publisert 27. apr. 2022
Oppdatert 28. apr. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 523 ord
Article lead
lead
Fancy regnestykker: Men hva hjelper det, hvis ikke de relevante kostnadene er med? Foto: Eivind Yggeseth
Fancy regnestykker: Men hva hjelper det, hvis ikke de relevante kostnadene er med? Foto: Eivind Yggeseth

«Vedums kalkulator går i pluss for vanlige familier», skriver NTB etter onsdagens muntlige spørretime i Stortinget.

Regnestykker finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presenterte i sine svar viser at en «typisk» familie får mer å rutte med i år, til tross for renteøkninger, økte strømpriser, økte matpriser og økte bensin- og dieselpriser. Hele regnestykket ender med 14.700 kroner mer å rutte med, ifølge Vedum.

Feilen ligger ikke i tallene Vedum presenterer, men i de mange tallene han ignorerer.

Kort om Vedums regnestykke: Med en ramme i årets lønnsoppgjør på 3,7 prosent vil en familie med 1 million kroner i samlet lønnsinntekt få 37.000 kroner mer på lønnsslippen. Det er riktig (og her hopper vi over at lønnsøkningen først kommer når nesten halve året er omme, slik at lønnsøkningen egentlig bare får halv effekt).

Men så kommer årets kostnadsøkninger. Vedum viser til at strømregningen i gjennomsnitt bare øker med 1.800 kroner for den tenkte familien. Kanskje litt lite, gitt Russlands gass-hyss de siste dagene, men dette er i hvert fall prinsipielt riktig, når Vedum tar høyde for at staten tar mye av strømpristoppene gjennom strømstøtten. Videre må familien ut med 4.500 kroner i økte drivstoffpriser, og 3.000 kroner mer til matbudsjettet.

For å komme til riktig svar kan man ikke plukke ut bare tre av de 650 varene i forbrukskurven som brukes i konsumprisindeksen. 

For å komme til riktig svar kan man ikke plukke ut bare tre av de 650 varene i forbrukskurven som brukes i konsumprisindeksen, tre varer som kun står for 20 prosent av husholdningenes utgifter. Da må man også ha med økte kostnader til trevirke, helsepleie, tv-abonnementer, feriereiser, treningsavgift for ungene og alle de andre postene folk har i sine budsjetter.

Kjøpekraften i 2022

Det egentlige regnestykket

Vedums regnestykke

Inntekt 1.000.000 Inntekt 1.000.000
+lønnsøkning 37.000 +lønnsøkning 37.000
-økte renteutgifter 13.000 -økte renteutgifter 13.000
-inflasjon 33.000 -drivstoff 4.500
=Sum 991.000 -matvarer 3.000


-strømregning 1.800


=Sum 1.014.700
Endring −9.000
14.700

For mange er regnestykket enda svakere. Fordi lønnsveksten blir langt friskere enn Finansdepartementet la til grunn da innslagspunktene for de ulike skattesatsene ble justert, er det nå flere som får (en større andel av) inntekten beskattet med full tyngde.

Kanskje er noe av grunnen til Vedums åpenbart skjeve regnestykke at mye er vanskeligere nå enn det så ut da regjeringen tiltrådte. Da virket det realistisk å «love» at velgerne ikke skulle betale opptil 25 kroner literen for fossilt brennstoff, og alle ville ledd om noen snakket om strømpriser godt over 2 kroner pr. kilowattime.

Der strømprisene langt på vei er temmet gjennom strømstøtten, får ikke Vedum gjennomslag for noe tilsvarende for fossile brensler. I Revidert nasjonalbudsjett om et par uker kommer kanskje noen fraktutjevningstilskudd for bensinstasjoner i distriktene, men dette blir i så fall et rent fikenblad uten reell betydning for de aller fleste.

Hvis man velger å ignorere 80 prosent av husholdningsøkonomien, og ellers har ryggen mot veggen i forhold til valgløfter og slagord, kan man hevde at husholdningene går i pluss. Ellers går dette regnestykket solid i kluss.