<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aktiviteten i norsk industri snur opp

Etter tre måneder med fall økte aktiviteten i norsk industri med hele 2,9 poeng til 53,1 i oktober.

Publisert 1. nov. 2022
Oppdatert 1. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 351 ord
AKTIVITETEN ØKER: Bilde fra Nordox på Helsfyr, som blant annet produserer kobberprodukter. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen

Ferske tall fra DNB og Nimas PMI-indeks for oktober viser at aktiviteten i norsk industri steg med 2,9 poeng til 53,1 i oktober.

Til sammenligning falt norsk PMI for september 1,9 poeng til 50,0, nivået som viser ingen endring i aktiviteten. Også i august og juli var det nedgang.

Etter tre måneder med fall er det dermed igjen vekst i industriaktiviteten, og denne månedens PMI er igjen nærmere det langsiktige gjennomsnittet.

«Mens PMI for september tydet på stagnasjon i industriaktiviteten, peker oktoberindeksen på videre oppgang», konstanterer DNB og Nima.

Sterkere aktivitet enn ventet

I september var det bare 51 bedrifter som svarte på undersøkelsen. Denne måneden er antallet 91.

– Forrige måned var det få som svarte. Denne gangen kan utvalget ha endret seg litt, slik at vi har fått med flere bedrifter som gjør det bedre, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Finansavisen.

SER FLASKEHALSER: Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets mener undersøkelsen indikerer at det fortsatt er flaskehalser i norsk industri. Iván Kverme

– I år er det en klar nedadgående trend, selv om den ikke er like svak den siste tiden, sier han, og viser til økning i delindeksene for sysselsetting og nye ordrer.

Gjennomsnittet av indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting gikk opp med 3,1 poeng
til 53,3. Undersøkelsen gir en viss støtte til en dobbel renteheving denne uken, mener Aamdal.

– I prinsippet støtter dette opp under at aktiviteten kanskje er noe sterkere enn Norges Bank venter, men jeg tror ikke at Norges Bank vil legge veldig stor vekt på dette nå.

Fortsatt lange leveringstider

Indeksen for leverandørens leveringstid steg med 1,7 poeng til 57,6, noe som kan tyde på at
industrien fortsatt må ta høyde for lange leveringstider, står det videre.

Samtidig gikk indeksen for lager av innkjøpte varer ned til sitt laveste nivå på ett år denne måneden, mens indeksen for innkjøpspriser steg til sitt høyeste nivå siden april.

En indeks over 50 indikerer økt aktivitet, mens under 50 indikerer fallende aktivitet. Norsk PMI er Norges innkjøpssjefsindeks som måler vareflyten i bedriftene, og regnes som en temperaturmåler for industrien.

Nyheter
Børs
Industri
Makro