<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Laveste yen siden 1990

Det er over 32 år siden den japanske yenen var så lite verdt i forhold til dollaren, og nå vurderer sentralbanken å heve renten.

Publisert 20. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 271 ord
BRØT BARRIERE: For første gang siden 1990 må du betale 150 yen for én amerikansk dollar. Foto: Bloomberg

Den japanske yenen har svekket seg ytterligere i oktober, og er nå på sitt laveste nivå i forhold til dollaren siden august 1990. Nå trengs det 150 yen for å kjøpe én dollar.

Japans sentralbank skal ha et todagers møte nesten uke, og nå utelukkes det ikke at en mulig renteoppgang er på trappene for å forhindre ytterligere svekkelser av valutaen, skriver CNBC.

Japan har siden slutten av 1990-tallet hatt en styringsrente rundt 0, siden 2016 har renten ligget på minus 0,1 prosent. 

Brøt barriere

Japans tiårig statsgjeld brøt barrieren på 0,25 prosent torsdag, og ligger nå på 0,252 prosent. Samtidig kunngjorde sentralbanken i Japan at de vil foreta nødobligasjonskjøp. Sentralbanken tilbød seg å kjøpe japanske statsobligasjoner for 100 milliarder yen, rundt 7,1 milliarder kroner, med en løpetid på 10 til 20 år, samt en annen transje på 100 milliarder yen med løpetid på mellom 5 og 10 år.

I tillegg skal sentralbanken ha lovet gjentatte ganger å kjøpe et ubegrenset antall obligasjoner til en fast rente for å begrense 10-års statsgjeldsrenter til 0,25 prosent som en del av sine stimulerende tiltak for økonomien, skriver CNBC.

– UØNSKEDE VALUTAFALL: Japans finansminister Shunichi Suzuki sier han vil ta grep mot mot overflødig volatilitet i valutaen. Foto: Bloomberg

Regjeringen vil ta grep

Japans finansminister Shunichi Suzuki sa torsdag at regjeringen vil ta passende skritt mot overflødig volatilitet. 

– Nylige raske og ensidige yenfall er uønsket. Vi kan absolutt ikke tolerere altfor volatile trekk drevet av spekulativ handel, sier Suzuki.

PS. Sist den japanske valutaen var på 150 mot 1 dollar var altså i august 1990, men april samme år ble yenen handlet for 159,8 mot dollaren. Men sist gang den bikket over 160 mot dollaren var i 1986. 

Nyheter
Børs
Makro