<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bank of England benekter utsettelse av gilt-salg

Tirsdag morgen meldte Financial Times at Bank of England ville utsette de planlagte salgene av statsobligasjoner (gilts). «Upresist» sier en talsperson for banken.

Publisert 18. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 377 ord
TØV: Andrew Bailey, sentralbanksjef i Bank of England, sier påstandene om utsettelse av kvantitative tilstramninger er «upresise». Foto: Bloomberg

På grunn av et vedvarende sterkt press i obligasjonsmarkedet ville Bank of England (BoE) utsette starten av salget av statsobligasjoner – kvantitativ tilstramning – inntil videre, ifølge en rapport fra FT tirsdag morgen. Først nektet BoE å kommentere utsagnet, men kom til slutt med en uttalelse:

– Artikkelen om at BoE vil utsette komitéen for pengepolitikks (Monetary Policy Committee, MPC ) beslutning om å selge gilts er upresis, sier en talsperson for banken, ifølge Bloomberg.

Banken kommenterte ikke noe mer om hva som var upresist, eller hvorvidt det kan komme utsettelser senere. Den annonserte imidlertid at deres støttekjøp av gilts var avsluttet:

«Som planlagt har det (støttekjøpene, journ. anm.) gitt en signifikant økning i sektorens robusthet.»

Etter sentralbankens uttalelse har verdien av britiske statsobligasjoner på nytt falt, og avkastningen økt. Klokken 13 tirsdag stiger renten på den britiske gilten med 30 års løpetid – den BoE kjøpte flest av gjennom sitt støttekjøpprogram – stiger 1,7 basispunkter, til 4,39 prosent. Renten på gilten med ti års løpetid stiger med 6 basispunkter til 4,0280 prosent. Gilten med løpetid på 52 uker stiger 8,8 basispunkter til 3,33 prosent.

Med andre ord er det et bredt etterspørselsfall i gilt-markedet. Renten på statsobligasjoner med kort løpetid er vanligvis mer følsomme for markedshendelser enn de med lengre løpetid.

Effektive Hunt

På fredag ble Jeremy Hunt utpekt til Storbritannias nye finansminister, etter at tidligere finansminister Kwasi Kwarteng måtte ta sin hatt og gå. Kwartengs minibudsjett og kamp mot BoE var det som gjorde at han ble avsatt etter mindre enn en måned på taburetten.

Minibudsjettet inneholdt gjeldsfinansierte skattekutt, til en estimert verdi av 45 milliarder pund. Etter umiddelbar motbør og et pund i fritt fall trakk Kwarteng raskt forslaget om kutt av toppskatten. Det var imidlertid ikke nok til å roe obligasjonsmarkedene, for Bank of England måtte rykke inn med støttekjøp for å redde pundet.

Den tidligere utriksministeren Jeremy Hunt trengte ikke lang tid på å handle, og mesteparten av Truss-Kwartengs minibudsett er nå kuttet. Det blir ikke noe av reduksjonen i den alminnelige skattesatsen fra 20 til 19 prosent, reduksjon av utbytteskatten, og frysningen av alkoholavgifter. Derimot forblir kuttet av både stemplingsavgiften på eiendomskjøp.

Kuttene er ventet å kutte gjelden med rundt 30 milliarder pund.

Nyheter
Makro