<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Må kutte 200.000 arbeidsplasser

Skal Storbritannia unngå å legge til milliarder i statsgjelden, må 200.000 offentlige arbeidsplasser ryke, viser ny studie.

Publisert 9. okt. 2022
Oppdatert 9. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
UTFORDRINGER: Den britiske statsminister Liz Truss fremfor finansminister Kwasi Kwarteng. Foto: Hollie Adams/Bloomberg

Lønningene i offentlig sektor er på vei til å øke med 5 prosent i år. Det er bare halvparten av inflasjonsøkningen i Storbritannia, men også høyere enn det som ble budsjettert inn i fjor.

En ny studie fra det økonomiske forskningsinstituttet Institute for Fiscal Studies (ISF) viser at Storbritannia må kutte 200.000 offentlige arbeidsplasser i løpet av de par neste årene, om de skal unngå å legge til milliarder av pund i statsgjelden. Det skriver Bloomberg.

Må finne 5 mrd. pund andre steder

Skal landet klare å betale den uventede økningen i lønningene i år alene, uten å øke låneopptaket, må regjeringen finne 5 milliarder pund, tilsvarende nær 60 milliarder norske kroner.

ISF mener at 100.000 nedskjæringer i år vil føre til at lønnsutgiftene er uendret. Dersom lønnen øker med inflasjonen i 2023, blir ytterligere 100.000 kutt nødvendig for å holde regningen i sjakk.

Truer med streik

Tidligere i oktober la finansminister Kwasi Kwarteng frem det såkalte minibudsjettet, som blant annet foreslo flere store skattekutt og økt låneopptak. Forslaget ble svært dårlig mottatt i markedet, og pundet stupte til rekordlave nivå sett mot dollaren. Finansministeren så seg til slutt nødt til å skrinlegge ett av forslagene.

Studien peker på utfordringen Kwarteng står overfor, nemlig å holde de offentlige finansene under kontroll uten at han ser seg nødt til å reversere flere av skattekuttene han foreslo. 

I tillegg truer flere offentlige ansatte, som lærere og sykepleiere, med å streike for høyere lønn.

Nyheter
Børs
Makro