<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Nasjonalhelt eller katastrofe

Pundet stiger og britiske statsrenter faller på spekulasjoner om at statsminister Liz Truss gjør en finanspolitisk tilbaketrekning. Swissquote mener Bank of England ikke har noe valg.

Publisert 30. sep. 2022
Oppdatert 30. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 481 ord
TØFFE TIDER: For Bank of England, ledet av Andrew Bailey. Foto: NTB

Pundet nådde mandag denne uken sitt svakeste mot dollar noensinne, men GBPUSD er opp fra bunnen på 1,0350 og står i 1,1051 fredag ettermiddag. Så langt i dagens handel snakker vi riktignok om en svekkelse, men GBPUSD var tidligere fredag helt oppe i 1,1235.

Valutakrysningen nærmet seg da nivåene rett før Storbritannias finansminister Kwasi Kwarteng forrige fredag la frem sitt «minibudsjett» med de største skattekuttene på 50 år , finansiert av høye låneopptak. Samtidig kjemper Bank of England (BoE) med nebb og klør mot den skyhøye inflasjonen med aggressive renteøkninger.

– Statsministeren utfordrer markedene og Bank of England (BoE). (...) Man kan ikke sette pengepolitikk og finanspolitikk opp mot hverandre på den måten. Noe må vike, sa en minister fra Boris Johnsons regjering til Sky News mandag, og hevdet at et mistillitsforslag var under utarbeidelse.

Krisesamtaler fredag

Pundet fikk drahjelp av onsdagens intervensjon fra BoE, men nå går spekulasjonene om at statsminister Liz Truss og hennes regjering må gå tilbake på sine finanspolitiske planer. Flere internasjonale medier melder at Truss fredag skal i krisesamtaler med det britiske finanstilsynet. 

Statsministeren har hittil ikke offentlig vist tegn til tilbaketrekning, og snakket torsdag om at hennes plan er «den riktige.»

– Pundet stiger på avtakende risiko i britisk statsgjeld etter intervensjon i obligasjonsmarkedet, og viktigere, på håpet om at regjeringen vil revurdere sine planer, sier sjefvalutastrateg Valentin Marinov i Credit Agricole til Bloomberg.

Intervensjonen har utløst et rally i korte statsobligasjoner, og renten på «2-åringen» er fredag nede på 3,99 prosent, tilsvarende et fall på hele 28 basispunkter det siste døgnet. Markedet priser nå inn en renteøkning på 135 basispunkter på neste BoE-møte i november, mot hele 200 basispunkter senest mandag.

– BoE har intet valg

Senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote spør seg i en oppdatering fredag om de seneste dagenes rally i pundet er bærekraftig eller «falsk alarm.»

FALSK ALARM? Swissquote-analytiker Ipek Ozkardeskaya spør seg om pundrallyet er bærekraftig. Foto: Swissquote

«Jeg tror genuint på en bærekraftig gjeninnhenting for pundet hvis BoE spiller kortene riktig. BoE har en veldig tøff jobb nå. Banken må håndtere en globalt høyere inflasjon – som krever en stram pengepolitikk, og regjeringens pengebruk som markedet ikke vil finansiere – som krever at BoE kjøper obligasjoner», skriver hun.

«Fordi BoE ikke har råd til å slippe opp i pengepolitikken – grunnet den høye inflasjonen, vil bankens obligasjonskjøp medføre høyere renteøkninger for å kompensere for den overraskende kvantitative lettelsen (QE)», heter det videre.

Ozkardeskaya er klar på at sentralbanksjef Andrew Bailey ikke har noe annet valg enn å levere – hvis han vil gjenvinne investortilliten regjeringen har mistet.

«Så til slutt vil enten Bailey – som har vært ganske upopulær hittil – bli en nasjonalhelt ved å holde britiske statsobligasjoner flytende, få kontroll over inflasjonen og stabilisere pundet – eller Storbritannia stå overfor en katastrofe», fortsetter Swissquote-analytikeren.