<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Totalslaktes

Svenskekronen setter stadig nye bunnrekorder mot dollaren. Analytiker mener Riksbanken har gjort vondt verre.

Publisert 28. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
TOTALSLAKTES: Riksbanken, ledet av Stefan Ingves. Foto: NTB

De fleste valutaer svekker seg mot dollaren, og de færreste svekker seg like mye som svenskekronen. Hittil i år er svekkelsen på 25 prosent, noe bare ungarske forinter, ukrainske hryvnia, tyrkiske lire og argentinske peso overgår, viser en gjennomgang Affärsvärlden har gjort.

Og svekkelsen av svenskekronen har bare økt i styrke etter Riksbankens seneste renteøkning på 100 basispunkter. Onsdag står USDSEK i 11,40, etter å ha vært oppe i nesten 11,50.

Den uavhengige finansanalytikeren Peter Malmqvist mener et tungt ansvar hviler på Riksbanken og deres «sent påkommede og drastiske renteøkninger.»

– Det må være den totale fiasko for en sentralbank. For å bremse alt som nå stiger kraftig tvinges den til å kaste inn ankeret, dra i håndbrekket og snu seilet mot vinden. Det destabiliserer og vi vil bli tvunget til å betale for dette gjennom det kommende året, sier han til nettstedet.

– Stirret seg blind på KPI

Analytikeren erkjenner at svenskekronen – som den norske – er en valuta utenlandske investorer holder seg unna i urolige tider, men mener likevel Riksbanken har forsterket fallet med å holde styringsrentene negative i lengre perioder enn mange andre sentralbanker.

– Hvem vil plassere penger i Sverige eller veksle inn eksportinntekter til svenske kroner som gir lavere avkastning på likviditeten enn om du holder den igjen i euro eller dollar? spør Malmqvist.

Han hevder overfor Affärsvärlden at Sveriges sentralbank har stirret seg blind på konsumprisindeksen (KPI) for å opprettholde inflasjonsmålet.

– 2 prosent-målet er hellig. Vi har fått KPI-stabilitet, men også total instabilitet i alt som kan gi aktiva-inflasjon – det vil si eiendom og aksjer. Der ligger Sverige i toppen av alle internasjonale målinger, men det er det ingen som bryr seg om, fortsetter analytikeren.

Nyheter
Makro