<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dollaren passerte 11 kroner

Det hvite hus avviser en ny «Plaza Accord», og sender dollaren enda høyere onsdag.

Publisert 28. sep. 2022
Oppdatert 28. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 326 ord
REKORDSTERK: Dollaren kostet tidligere onsdag mer enn 11 norske kroner. Foto: NTB

Dollaren fortsetter rekordkjøret, og onsdag formiddag har USDNOK vært oppe i 11,01.

Dagens oppsving kommer etter at Det hvite hus tirsdag kveld tonet ned muligheten for en koordinert, global avtale som kan svekke den amerikanske valutaen.

Avviser ny «Plaza Accord»

– Jeg ser ikke for meg at vi er på vei dit, svarte ifølge Bloomberg lederen for det nasjonale økonomiske råd i Det hvite hus, Brian Deese, da han på et arrangement i Economic Club of Washington ble spurt om sannsynligheten for en ny avtale av typen Plaza Accord i 1985.

AVVISER AKKORD: Brian Deese, lederen for det nasjonale økonomiske råd i Det hvite hus. Foto: NTB

Plaza Accord-avtalen ble inngått 22. september 1985 etter et møte mellom finansministrene i fem av verdens største økonomier – Frankrike, Vest-Tyskland, Japan, Storbritannia og USA – på Plaza Hotel i New York. Dollarindeksen var den gang oppe i 164.

Tall fra Federal Reserve pr. 23 september viser en dollarindeks mot utviklede økonomier på 123,69 og en dollarindeks mot «emerging markets» på 132,75.

Deese-utspillet kom timer etter at finansminister Janet Yellen prøvde å roe investorene.

– Jeg synes markedene fungerer bra. Det generelle klimaet er et med høy inflasjon i mange utviklede økonomier. Sentralbanker adresserer dette i nesten alle land – utenom Kina, men opererer i ulik takt, uttalte hun ifølge nyhetsbyrået til pressen under et besøk i North Carolina.

«10-åring» på 4-tallet i USA

Samtidig fortsetter lange statsrenter å skyte i været.

Den amerikanske «10-åringen» er på sine høyeste nivåer siden 2008, og står onsdag i 4,00 prosent, etter en oppgang på seks basispunkter så langt i dagens handel. Samtidig har den britiske «30-åringen» steget åtte basispunkter til 5,05 prosent – sitt høyeste siden 1998.

De siste minuttene har dollaren gått noe tilbake, og USDNOK står nå i 10,95. Det betyr likevel at kronen har blitt 15 øre svakere mot dollar i løpet av onsdagens handel. 

Dollaren styrker seg mot de fleste andre valutaer også. EURUSD står onsdag formiddag i 0,9562, mens GBPUSD handles til 1,0693.

Nyheter
Makro