<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Fortsatt et alvorlig problem over hele landet

Færre småbedrifter i USA uroer seg over inflasjonen, men prisveksten er stadig et alvorlig problem, ifølge interesseorganisasjon.

Publisert 13. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
SLITER MED SYSSELSETTINGEN: Halvparten av amerikanske småbedrifter trøbler med å fylle ledige stillinger. Foto: Bloomberg

Den økonomiske tilliten blant amerikanske småbedrifter tok seg opp for andre måned på rad i august, ifølge National Federation of Independent Business (NFIB).

NFIB-indeksen for forrige måned viser 91,8 poeng, mot 89,9 poeng i juli og årets bunnotering på 89,5 poeng i juni.

Ifølge Trading Economics pekte forhåndsestimater mot en indeks på 91,1 poeng.

Tross oppgangen i august er indeksen stadig på lave nivåer i et historisk perspektiv, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

«Småbedriftenes økonomi innhenter seg fortsatt fra pandemien, samtidig som inflasjonen fortsetter å være et alvorlig problem for eierne over hele landet», kommenterer NFIBs sjeføkonom Bill Dunkelberg, ifølge nyhetsbyrået.

Færre frykter inflasjonen

Nettoandelen bedriftseiere som regner med bedre forretningsforhold det neste halvåret, har økt med ti poeng til minus 42 poeng i august. Dette er den høyeste målingen siden februar.

Andelen som planlegger å ansette flere, gjøre investeringer og å øke lagrene, har også økt noe. Mange bedrifter sliter imidlertid ennå med å fylle ledige stillinger – andelen på 49 prosent er historisk høy.

Andelen bedrifter som ser på inflasjonen som det største problemet, har sunket fra 37 prosent i juli til 29 prosent i august. Nivået i juli var det høyeste siden 1979.

Nedgangen nå reflekterer i hovedsak synkende råvarepriser, spesielt for olje, som har ført til at bensinprisene har gått ned igjen fra rekordhøye nivåer, ifølge Reuters.

Senere tirsdag kommer nye inflasjonstall fra USA. I forveien er det ventet en konsumprisvekst på 8,1 prosent i august, og en kjerneinflasjon på 6,1 prosent. I juli var disse tallene henholdsvis 8,5 og 5,9 prosent.