<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter trippelskuffelse for markedet

Danske Bank venter en langt lavere norsk rentetopp enn markedet priser inn. Det kan gi valutamarkedet tre skuffelser kommende uke.

Publisert 17. juni 2022
Oppdatert 20. juni 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord
Langt lavere topp: Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror ikke lenger at Norges Bank må heve til mye over 2 prosent. Foto: Iván Kverme

Danske Bank har lenge hørt til haukene i det norske makromiljøet. Nå har sjeføkonom Frank Jullum og hans kolleger skiftet syn. I Finansavisen TV torsdag fortalte Jullum at han ikke tror Norges Bank klarer å heve renten så mye som markedene forventer.

Det er duket for en kvarting fra Norges Bank kommende uke, og omtrent 50/50 signal om neste renteheving kommer i august eller september, tror Danske Bank. Den nye rentebanen vil trolig sikte mot en topp på 2,50-2,75 prosent mot slutten av 2023. Dette er betydelig lavere enn markedsprisen.

– Det er ikke sikkert at styringsrenten i Norge skal så veldig mye over 2 prosent, faktisk. Men det er uvant for meg å ligge på den siden, sa Jullum.

Fortsette etter Fed?

Hans lavere norske renteforventninger er mye basert på forventningen om at Fed allerede før jul har nådd 4,0 prosent med sin styringsrente.

– Jo strammere politikk Fed fører, jo mindre sannsynlig er det at vi får en langvarig periode med høy global inflasjon som slår ut i importert inflasjon. Jo mere Fed gjør, jo mindre behøver vi gjøre, mener Jullum, og mener det er «interessant» at markedet nå priser inn fire rentehevinger fra ESB og fem fra Norges Bank neste år, på et tidspunkt hvor han tror at Fed allerede er ferdig med sine rentehevinger.

Tre skuffelser

Kristoffer Kjær Lomholt, sjefanalytiker i Danske Bank, tror derfor markedene står foran tre skuffelser til uken.

– For det første ved at Norges Bank ikke hever med 50 basispunkter, skriver han i en valutaanalyse.

Venter med NOK: Sjefanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank tror 2022 kan bli et godt kroneår, men ikke riktig ennå. Foto: POUL CHRISTENSEN CHRISTENSEN@PHOTOGRAPHY

– For det andre ved manglende klarhet om neste heving kommer i august og om serien med forestående kvartinger inkluderer også mellommøtene, fortsetter han.

– Og for det tredje ved at toppen i rentebanen vil ligge betydelig lavere enn markedsprisingen.

Vent med kronekjøp

Dette bør også få konsekvenser for markedsaktørenes posisjonering:

– Hvis vi har rett i at Norges Bank «front loader» mindre enn det som er priset inn, forventer vi at toppen i tremåneders rentekurven senkes, mens et forverret bytteforhold mellom sysselsetting og inflasjon vil rykke toppen i denne rentekurven nærmere.

I løpet av året kan kronekjøp vise seg å være en god ide «på sekulær basis», men det er ennå for tidlig, mener Lomholt.

– Svakere vekstutsikter og sentralbanker som implisitt sikter mot strammere finansielle forhold gjør at kronen er sårbar inn i sommeren, tror han.

Dessuten vil den strukturelle likviditeten bedres betydelig i tiden som kommer. Lomholt tror heller ikke på noe avgjørende bidrag fra oljeprisen

– Vi forblir derfor «long» i USD/NOK og foretrekker å selge på NOK-rallies inn i juli.