<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Verdensøkonomien rystet av krigen i Ukraina

Swedbank viser til avtagende vekst og tiltagende inflasjon i sine nye økonomiske utsikter. Norge er «tett på kokepunktet».

Publisert 6. apr. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 198 ord
DEMO: Her fra en demonstrasjon mot Russlands Ukraina-invasjon i New York. Foto: Bloomberg

Swedbank skriver i sin siste Economic Outlook at verdensøkonomien er rystet av krigen i Ukraina, der veksten avtar og inflasjonen akselererer.

Meglerhuset poengterer at korte markedsrenter de siste månedene har steget nesten like fort som de falt da coronapandemien brøt ut.

«Lav arbeidsledighet, tiltakende lønnsvekst og høyere inflasjon enn vi har sett på flere tiår har ført til at sentralbankene nærmest kappes om å komme raskest tilbake til mer normale nivåer på styringsrentene», skriver de videre.

Kombinasjonen av høyt press i de fleste vestlige økonomier, allerede høy inflasjon og utsikter til ytterligere tiltagende inflasjon tilsier ifølge Swedbank at sentralbankene ikke har noe valg enn å stramme inn.

Likevel mener de norsk økonomi står seg godt gjennom de urolige tidene, særlig hjulpet av høye energipriser. Norges Bank ventes å øke rentetakten, men Swedbank tror rentetoppen blir lavere enn det sentralbanken selv legger opp til.

Norsk økonomi er ifølge Swedbank «tett på kokepunktet», ettersom bedrifter sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft og mange sliter med kapasitetsproblemer. Arbeidsledigheten er den laveste siden før finanskrisen og aldri før har det vært flere ledige stillinger ute, som tilsier at arbeidsledigheten vil avta ytterligere den nærmeste tiden.

(TDN Direkt)