<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pimco: – Økt fare for resesjon

Fortsatt tror Pimco mest på grei vekst og at inflasjonen snart synker igjen, men sentralbankenes innstramminger gjør bildet mørkere.

Publisert 27. mars 2022
Oppdatert 29. mars 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 485 ord
Dårligere utsikter: Joachim Fels og Pimco mener faren for svakere vekst og høyere inflasjon har tiltatt. Foto: Iván Kverme

– Faren for høyere inflasjon og svakere vekst, eller til og med en resesjon, har økt, mener Pimcos sjeføkonom Joachim Fels.

I sitt nye «Cyclical Outlook» skriver obligasjonsforvalteren Pimco at verdensøkonomien og myndighetene står over for et stagflatorisk tilbudssidesjokk, som er negativt for veksten og vil presse inflasjonen ytterligere opp.

– En slik utvikling, der økonomien vil være for het når det gjelder inflasjon, men for kald når det gjelder vekst, er likevel ikke vår hovedprognose, understreker Fels.

Pimco har imidlertid måttet endre kraftig på prognosene etter januar, da selskapet varslet gode utsikter for overraskende lav inflasjon allerede i 2022.

Inflasjonskamp viktigst

Pimco tror veksten vil holde seg over trend, og at inflasjonen gradvis vil avta, men først etter å ha steget ytterligere, og særlig i fremvoksende økonomier. Faren for en stagflasjon har likevel økt, konkluderer Pimco.

«De fleste sentralbanker virker mer opptatt av å bekjempe inflasjonen enn av å støtte oppunder veksten, og vi venter relativt beskjeden finanspolitisk støtte», skriver Pimco om de nærmeste årene.

I stedet for usikkerhet av en type hvor man kan tillegge ulike utfall ulike sannsynligheter, mener Pimco at verden nå er i en type usikkerhet hvor detaljerte punktestimater ikke er særlig nyttige for å utforme investeringsstrategier.

Senker vekstanslag

For de kommende seks til 12 månedene, trekker Pimco likevel noen konklusjoner.

Den første er at makroutsiktene er forverret, med en økt fare for stagflasjon, altså både for varm og for kald samtidig, en «anti-Goldilocks»-situasjon.

Pimco senker sitt vekstanslag for 2022 for utviklede land med 1 prosentpoeng til 3 prosent.

De neste månedene vil total inflasjon og kjerneinflasjonen stige videre. Hvis fremtidsprisene i energi- og råvaremarkedene treffer, vil så inflasjonen avta forsiktig. Pimco har hevet inflasjonsanslaget for fremvoksende økonomier i 2022 med 2 prosentpoeng til 5 prosent.

«Men det er betydelig nedsidefare rundt vekstanslaget og oppsidefare rundt inflasjonsanslaget», understreker Pimco.

Venter store utslag

En annen konklusjon er at utslagene i vekst og inflasjon ikke vil være lineære. Selv små forstyrrelser i tilgangen på råvarer vil kunne gi store utslag i inflasjonen og produksjonen.

Videre slår Pimco fast at vekst- og inflasjonsforskjellene mellom ulike land og regioner vil øke. EU og øvrige Europa har en langt større fare for stagflasjon på grunn av nærheten til og avhengigheten av Russland.

Den fjerde konklusjonen er at sentralbankene vil bli trukket mellom hensynet til inflasjonen og hensynet til veksten og ledigheten. I denne tautrekkingen vil inflasjonen vinne, tror Pimco.

«Dette øker faren for en hard landing litt frem i tid, og impliserer en økt fare for resesjon senere i år eller i 2023», mener Pimco.

Den femte og siste generelle konklusjonen er at det er lite å hente eller vente fra finanspolitikken. Allerede store underskudd og høy statsgjeld gir lite rom for å møte vekstproblemer med en aktiv finanspolitikk.

I en slik setting anbefaler Pimco investorer å holde en likvid portefølje med stor fleksibilitet. Investeringer i råvarer anbefales, og kan også dempe investorers eksponering for inflasjonsrisiko.

Nyheter
Makro