<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dagens tall kan øke presset ytterligere

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov mener dagens NFIB-tall gir en nokså god pekepinn på USA-inflasjonen i januar.

Publisert 8. feb. 2022
Oppdatert 8. feb. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 322 ord
PRESSET ØKER: På USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Bloomberg

Denne ukens makrohøydepunkt er torsdagens januar-tall for amerikansk inflasjon, men sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets anbefaler å holde et øye med dagens lønns- og prisindikasjon fra småbedriftene i USA (NFIB). 

Den overordnede indeksen har steget noe de siste par månedene, men ventes å falle tilbake igjen fra 98,9 i desember. 

«Dette må sees i sammenheng med den sterke omicronbølgen gjennom måleperioden. Denne har lagt en liten demper på etterspørselen, i tillegg til at sykdomsbildet har gitt begrensninger på tilbudssiden. Men med en sterkt fallende smittetrend igjen, er det uansett grunn til å tro at neste måling vil vise mer optimisme igjen», skriver Gonsholt Hov i tirsdagens morgenrapport.

– Nokså god pekepinn 

I dag mener han oppmerksomheten heller vil rette seg mot de videre signalene for lønns- og prispress blant de amerikanske småbedriftene.

ANBEFALER USA-MAKRO: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov, Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

«Denne informasjonen fra NFIB gitt en nokså god pekepinn på inflasjonsutviklingen. Det er knyttet stor spenning til torsdagens inflasjonstall, og overraskelser på henholdsvis opp- eller nedsiden vil enten kunne presse renteforventningene ytterligere noe opp eller dempe noe av renteuroen igjen,» fortsetter sjeføkonomen.

«Men skulle vi få overraskende luftige inflasjonstall på torsdag, kombinert med videre signaler allerede i dag om fortsatt sterkt lønns- og prispress, øker i så fall presset ytterligere mot Fed», heter det videre.

Høyeste siden 1982

Amerikansk totalinflasjon steg til 7,0 prosent på årsbasis i desember, mens kjerneinflasjonen kom inn på 5,5 prosent.

Totalinflasjonen på 7,0 prosent var den høyeste siden juni 1982, da den kom inn på 7,1 prosent etter å ha toppet ut over 14 prosent i fem måneder på rad i første halvår 1980. 14,8 prosent fra mars dette året er en rekord som fortsatt står.

Januar-konsensus er på 7,3 prosent for totalinflasjonen, noe som i så fall vil være den høyeste noteringen siden februar 1982. Kjerneinflasjonen ventes inn på 5,9 prosent.