<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rentehevingene demper låneveksten

Låneetterspørselen har falt med økte renter og omicron.

Publisert 13. jan. 2022
Oppdatert 13. jan. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
Ned igjen: Sentralbanksjef Øystein Olsen og Torbjørn Hægeland, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank, kan konstatere at omicron og rentehevinger biter. Foto: Are Haram

Rentehevingene og omicron senker nå husholdningenes låneetterspørsel, viser Norges Banks utlånsundersøkelse.

Husholdningenes etterspørsel etter boliglån sank nesten like mye som våren 2020, da Norge og verden for første gang var rammet av covid-pandemien, og da rentene ble satt bratt ned.

Bankene tror imidlertid, ifølge undersøkelsen, at låneetterspørselen vil ta seg noe opp i inneværende kvartal.

Marginer opp og ned

I fjor høst, da covid-utsiktene var ganske lyse, svarte bankene med å heve sine marginer på boliglån. Gjennom sommeren var låneinteressen fra husholdningene temmelig stabil, og bankene holdt grovt sett sin kredittpraksis uendret. 

De ventet heller ingen endringer. Men de kom. I oktober publiserte Norges Bank neste utlånsundersøkelse, som viste at bankene hadde svart på økt styringsrente med å senke sine marginer igjen.  Fortsatt var låneetterspørselen omtrent stabil, men Norge hadde vært gjennom den første lille økningen i smittetallene, uten at noen ennå hadde hørt om omicron.

Trenden fortsatte mot slutten av 2021. Bankene senket sine utlånsmarginer videre.

To rentehevinger

Torsdag publiserte Norges Bank neste utlånsundersøkelse. Denne er den første som i sin helhet er foretatt etter at Norges Bank begynte å heve styringsrenten i fjor høst.

Underveis har SSBs kredittindikator vist et forsiktig fall i publikums låneopptak fra våren til november. Dette var et lite comeback etter oppbremsingen i 2020. Men selv de tøffeste månedene våren 2020, da Norge var i full nedstengning, sank ikke tolvmånedersveksten i låneopptakene mer enn til 4,5 prosent. 

Nå er tempoet i kredittveksten omtrent 5,0 prosent, nesten et prosentpoeng lavere enn i 2018 og 2019.