<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bjørn Kjos ville kjøpe russiske fly til Norwegian i 2019

Norwegian-gründer Bjørn Kjos signerte i 2019 en intensjonsavtale om kjøp av fly fra en statlig eid flyfabrikk i Russland, i håp om å få rettigheter til å fly over Russland.

Publisert 31. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 149 ord
VILLE KJØPE RUSSISK: Tidligere adm. direktør i Norwegian, Bjørn Kjos.  Foto: Iván Kverme

Dagens Næringsliv skriver at Kjos vurderte å kjøpe fly fra Russlands største flyprodusent, JSC Sukhoi Company, som på dette tidspunktet var omfattet av vestlige sanksjoner.

Detaljene om intensjonsavtalen med flyprodusenten kommer fram i den nye bokdokumentaren «Turbulens» om Norwegians verdenstokt og økonomiske kollaps.

Kjos forsøkte i flere år å få tilgang til å fly over russisk luftrom på vei mot nye markeder i Øst- og Sørøst-Asia, men uten å lykkes.

Intensjonsavtalen om bestilling av inntil 40 fabrikknye passasjerfly av typen Sukhoi Superjet 100 hadde en verdi før storkunderabatter på inntil 17 milliarder kroner – om det hadde blitt noe av.

– Vi inngikk aldri en avtale, men en intensjonsavtale, som var veldig uforpliktende fra begge sider. Det var kun for å få overflygingsrettigheter over Russland, sier Bjørn Kjos til Dagens Næringsliv om signeringen.

Han sier at om avtalen hadde blitt noe av kunne flyene fra den russiske fabrikken brukes på Norwegians ruter i Argentina.

(NTB)

Nyheter
Børs
Luftfart