<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flytrafikken i Europa øker kraftig

Sist uke var det nesten 25.000 flygninger over Europa i snitt per dag. Nå nærmer man seg normalen fra før pandemien. SAS er nå også klart større enn Norwegian.

Publisert 17. apr. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 352 ord
TRAFIKKVEKST: Trafikken over Oslo lufthavn ligger nå bare 15 prosent bak nivåene fra før pandemien slo til. Og SAS er nå klart storebroren til Norwegian, med langt flere daglige flyavganger. Foto: Iván Kverme

Luftfartsindustrien har slikket sine økonomiske sår i to år. Ikke alle maktet å stå imot, og gikk konkurs. Investorer, stater og långivere har tapt flerfoldig milliarder av kroner og fortsatt er det flere flyselskaper som sliter med ettervirkninger av at verdens stengte ned.

Men ting tar seg opp også. Nå viser ferske tall fra Eurocontrol, at 24.648 flygninger ble gjennomført over Europa mellom 7. og 13. april.

Det er 81 prosent av hva som var snittet for 2019, og en økning på fem prosent fra uken før.

Bare Ryanair økte

De fem flyselskapene med flest flygninger i uken som ble målt, var Ryanair, EasyJet, Lufthansa, Turkish Airlines og Air France.

Ryanair var det eneste av de fem store som opplevd en vekst i antall gjennomsnittlig daglige flyavganger, sammenlignet med samme uke i 2019.

I snitt var det 2.765 Ryanair-avganger hver dag i den andre uken av april i år, noe som er en øning på 10 prosent mot 2019.

EasyJet hadde 1.515 avganger, noe som var 16 prosent færre enn samme uke i 2019.

Hektiske flyplasser

Schiphol i Amsterdam var den mest trafikkerte flyplassen i måleperioden med 1.135 avganger og ankomster, etterfulgt av Heathrow i London og Charles de Gaulle-flyplassen i Paris i Frankrike.

Blant de skandinaviske flyplassene var det Kastrup i København som hadde flest daglige flybevegelser i måleperioden. 

587 avganger og ankomster ble målt. Deretter fulgte Oslo lufthavn med 565 og Arlanda ved Stockholm med 494 ankomster og avganger i snitt per dag.

MEST HEKTISK I EUROPA: Flyplassen Schiphol i Nederland var Europas mest trafikkerte i andre uke av april i år. Foto: Bloomberg

SAS mot Norwegian

SAS hadde 529 flygninger i snitt om dagen i perioden 7. til 13. april, noe som er 34 prosent færre enn samme uke i 2019. 

Norwegian kunne skilte med 360 daglige avganger i snitt i perioden, noe som er 42 prosent bak 2019-tallene.

Selv om SAS ikke helt har funnet tilbake til gammel form, så er flyselskapet det tiende største i Europa når man måler i antall gjennomsnittlige daglige avganger. Norwegian er nummer 13.