En av Norges mest suksessrike forfatteren fortsetter å sope inn inntekter fra bøker, musikk, podkast.
I fjor endte hans bok Kongeriket på 2. plass på pocketlisten og 18. plass på totaloversikten til Bokhandlerforeningen. Han lanserte også en podkast i samarbeid med selskapet Podimo.
Men det er ikke bare Nesbøs kunstneriske kreativitet som sørger for millioninntekter. Det gjør også hans plasseringer i eiendom, aksjer og obligasjonsmarkedet.
Det siste får 62-åringen rådgivning og bistand med forvaltning av fra selskapet Formue.
Millioner til gode formål
Nesbø eier selskapet Skriververkstedet. I tillegg opprettet han i 2008 Harry Hole Stiftelsen, oppkalt etter hans mest kjente romankarakter. Stiftelsen deler ut penger til allmennyttige formål.
Blant annet tilgodesees barn i utviklingsland midler som kan bidra med å gi dem grunnleggende lese- og skriveferdigheter.
I fjor fikk Mara Maasai Girls Education Program i Kenya og Basecamp Explorer Foundation to millioner kroner. Pengene er øremerket til å gi utdanning til barn.
Harry Hole-prisen som kårer årets «ålreite fyr» gikk til Arild Knutsen som leder Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN). Den jobber for endringer i norsk narkotikapolitikk og med rusmisbrukeres rettigheter.
Stigende inntekter
Stiftelsen kunne i fjor bokføre 35,4 millioner i inntekter, hvorav 9,7 millioner utgjorde opptjent avkastning på investeringer i aksjer, fond, obligasjoner og renteprodukter.
Ved nyttår hadde stiftelsen 52 millioner kroner plassert i aksjer og fond og 49 millioner i obligasjoner og pengemarkedsfond. Legger man til andre mindre investeringer og penger på bok, var balansen totalt 117 millioner kroner. Det var en styrking på 32,6 millioner fra året før.
De øvrige inntektene kommer blant annet fra salg av bøker Nesbø har skrevet. Stiftelsen får royalty hver gang noen kjøper bøkene Hodejegerne, Blod på Snø, Mere blod. De er utgitt i rundt 30 land, og selger fortsatt mange år etter utgivelsen. En av bøkene er også filmatisert.
Stiftelsen eier også rettighetene til de tre førstnevnte bøkene, samt bøkene Kongeriket, Sjalusimannen og andre fortellinger og Rotteøya og andre fortellinger. Om en av bøkene skal filmatiseres vil det dryppe penger på stiftelsen eller om forlag i utlandet kjøper utgivelsesrettighetene til dem.
Nær 30 mill. i pluss
De daglige inntektene får Nesbø gjennom selskapet Skriververkstedet. Det eier han selv.
Salgsinntektene til forfatteren var i fjor på 24,6 millioner mot 19,3 året før. Legger man til avkastning selskapet får fra investeringer, endte inntektene i 2021 like i overkant av 32 millioner.
Både salgsinntektene og finansinntektene styrket seg det siste året, totalt med 36 prosent. Investeringene Nesbø gjør privat er ganske like de stiftelsen har gjort. Begge eier aksjer i Eiendomsspar og Entra, samt en del fond som Formue forvalter.
Nå har ikke forfattere mange utgifter sammenlignet med andre næringer, så resultatet i Skriververkstedet er knallsterk – ja til og med bedre enn hva de råeste advokatkontorene klarer å levere på bunnlinjen.
Før skatt satt Nesbøs selskap igjen med vel 29 millioner og et årsresultat på 24.
Alt han tjener blir i selskapet som ved nyttår hadde 213 millioner plassert i aksjer, fond og obligasjoner. Inkluderes over 15 millioner på bankkontoen, hadde Skriververkstedet eiendeler for 238 millioner kroner ved nyttår.
Mer skatt enn inntekt
62-åringen som også er en del av gruppen Di Derre har verdier som overstiger hva som kommer til syne i aksjeselskapet hans.
Forfatteren sto i 2020 oppført med en ligningsformue på 307 millioner og han betalte mer i skatt enn han hadde i ligningsinntekt. Grunnen er formuesskatt som repeteres år etter år.
I Skriververkstedet er det knapt lønnsutgifter å spore, men Nesbø har også et enkelpersonforetak. Inntektene han fakturerer fra det er ikke offentlige, ei heller resultatene.
Uansett, så kan man nok trygt konkludere med at Nesbø gjør det bedre enn karakterene i tv-serien Exit, som han skrev låten «Middels deppa millionær» til i fjor.