<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dømt før midnatt, anker ved frokost

Nordic Securities-grunnleggerne Erik Egenæs og Endre Tangenes anker bedragridommen på tre år og ni måneders fengsel. Deres forsvarer mener retten har tolket loven feil.

Publisert 14. sep. 2022
Oppdatert 14. sep. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 956 ord
Article lead
lead
ANKER: Erik Egenæs (bildet) og hans kompanjong Endre Tangenes er dømt for å ha bedratt 35 investorer for 39,5 millioner. Nå ankes dommen. Foto: Iván Kverme
ANKER: Erik Egenæs (bildet) og hans kompanjong Endre Tangenes er dømt for å ha bedratt 35 investorer for 39,5 millioner. Nå ankes dommen. Foto: Iván Kverme

22.01 tirsdag kveld mottok advokat Anders Brosveet i Elden en e-post fra Oslo tingrett. Den inneholdt to dommer på henholdsvis 90 og 141 sider.

De fortalte at Nordic Securities-gründerne Erik Egenæs (48) og Endre Tangenes (47) var dømt til tre år og ni måneder fengsel for grovt bedrageri mot 35 investorer som tapte 39,5 millioner kroner.

De to ble også dømt til syv måneders fengsel for grovt brudd på god forretningsskikk, men denne dommen inngår som en fellesstraff, så de må ikke sone noe lenger. Økokrims påstand var seks års fengsel.

Egenæs og Tangenes må begge tåle inndragning av 6,3 millioner kroner hver til staten, og de er solidarisk ansvarlige for en erstatning på  rundt 17,5  millioner kroner til 21 av ofrene som er bedratt.

I tillegg er de fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet, være daglig leder eller inneha styreverv de neste fem årene.

Dommen ankes

Den opprinnelige tiltalen gjaldt 39 investorer som hadde tapt 47 millioner, men meglerduoen ble frifunnet for bedrageri mot fire av disse investorene.

– Vi er glad for at tingretten tilsynelatende har gjort en individuelle vurdering av handlene og de 39 fornærmede som er nevnt i tiltalen, sier forsvarer Brosveet.

Men der stanser hans tilfredshet med rettens arbeid.

– Vi kommer til å anke begge dommene, men må komme tilbake til begrunnelsene, sier Brosveet.

Ankefristen er 14 dager, men utformingen av selve anken vil ta lenger tid. De to dommene er på 231 sider til sammen, så det er mye som skal gjennomgås.

– Retten har brukt et halvt år på å skrive dommene, så det er helt klart at vi kommer til å trenge noen måneder til å utarbeide en fullstendig anke, sier Brosveet.

Saken startet i tingretten i oktober i fjor og var ferdig i februar i år. 

Skader det unoterte markedet

Brosveet reagerer på flere ting i dommene.

– Tingretten legger til grunn en opplysningsplikt ved salg av unoterte aksjer som går langt utover hva som følger av gjeldende rett. Dommen er stikk motsatt av hva Oslo tingrett nylig la til grunn i den rettskraftige Indigo-dommen, sier Brosveet.

I den saken var de to tidligere Indigo Finans-toppene Håkon Kaland og Jarle Dørum Karlsson tiltalt for grove bedragerier mot en rekke investorer. Begge ble frifunnet av retten.

Svært mange av de fornærmede var eldre mennesker som hadde investert sine penger i et unotert marked gjennom Indigo Finans. Investorene i tiltalen hadde tapt 78 millioner kroner.

Brosveet peker på likhetene i de to sakene. Investorer valgte å satse penger på aksjer i et unotert marked.

I den ene dommen landet tingretten på frifinnelse, mens i Brosveets sak ble hans klienter dømt.

– Vi mener at en slik rettsoppfatning vil være ødeleggende for markedet for unoterte aksjer. Retten legger inn en type investorbeskyttelse, som nettopp særpreger markedet til noterte aksjer. Det er omfattet av strenge reguleringer, nettopp for å beskytte investorene, sier Brosveet.

Villfarelse eller ei

Den kjente Økokrim-forsvareren mener dommen er beheftet med klare juridiske feil, og at den bygger på en uholdbar bruk av bedrageribestemmelsen.

– Bedrageribestemmelsen krever at den som påstås å være bedratt, har vært i villfarelse om konkrete faktiske forhold – forhold som man på handelstidspunktet kan fastslå at er enten sanne eller usanne, sier Brosveet.

Feilen tingretten gjør, etter Brosveets syn, er å bygge på oppfatninger om hvorvidt det var mulig for kjøperne «å forstå hvor høy tapsrisiko som forelå, eller hvor lite sannsynlig en gevinstmulighet var.»

–  Dette er temaer som per definisjon ikke kan danne grunnlag for bedrageri. Det er vurderingsstørrelser om fremtid, som i sin natur ikke kan være sanne eller usanne, sier Brosveet.

Bakgrunn

  • Meglerhuset Nordic Securities ble stiftet i 2009 av Erik Egenæs (48) og Endre Tangenes (47). 
  • Både salg av CFD-er, men ikke minst meglingen av aksjer i morselskapet The Nordic Group (TNG) fikk heftig kritikk av Finanstilsynet, da meglerhuset ble avskiltet i januar 2017. 
  • I februar 2021 ble kjent at Egenæs og Tangenes var tiltalt av Økokrim for grovt bedrageri. Sammen med to tidligere Nordic-meglere (37 og 36 år fra Bergen), ble de også tiltalt for brudd på god forretningsskikk. De to eks-meglerne erkjente straffskyld underveis i hovedforhandlingen, mens Egenæs og Tangenes ikke erkjenner straffskyld. 
  • Rettssaken gikk i Oslo tingrett fra oktober 2021 til februar 2022. 

Eksansatte dømt

Også to andre menn var tiltalt i saken. De er tidligere ansatte i Nordic Securities, som ble tiltalt for brudd på god forretningsskikk. De to, som er 36 og 37 år gamle, nektet først straffskyld, men under sakens gang tilsto de.

Aktor la ned påstand om fem måneders ubetinget fengsel for de to, men ble ikke hørt.

Retten har dømt til 90 dagers betinget fengsel med to års prøvetid. Det betyr at de ikke trenger å sone bak murene om de unngår nye lovbrudd i prøveperioden.

37-åringen må tåle inndragning av nær 160.000 kroner, mens det for 36-åringen er snakk om et beløp på drøyt 140.000.

– Våre klienter fikk en vesentlig mildere reaksjon enn Økokrims påstand. Vi har ikke ytterligere kommentarer før vi har gjennomgått dommen, utover at de to ser frem til å legge denne saken bak seg og gå videre i livet, sier advokat Pål Sverre Hernæs i advokatfirmaet Hjort til Finansavisen.

Økokrim vurderer anke 

Økokrim skriver i en pressemelding at de vil lese dommen grundig for å vurdere en eventuell anke. 

– Det er to omfattende dommer på til sammen 230 sider, og vårt inntrykk er at tingretten har gjort en grundig vurdering, sier påtaleansvarlig i saken førstestatsadvokat Trude Stanghelle.

I pressemeldingen vises det til at Egenæs og Tangenes må tåle inndragning og i tillegg til erstatning til fornærmede. 

– På vegne av de fornærmede er vi fornøyd med at de har fått tilkjent erstatning for sitt tap. Investeringsbedragerier er et økende samfunnsproblem, som er ressurskrevende å etterforske og iretteføre. Det er særlig alvorlig at bedrageriet er begått av personer de fornærmede hadde stor tillit til, sier Stanghelle  ifølge pressemeldingen.