<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dømt før midnatt, anker ved frokost

Nordic Securities-grunnleggerne Erik Egenæs og Endre Tangenes anker bedragridommen på tre år og ni måneders fengsel. Deres forsvarer mener retten har tolket loven feil.

Publisert 14. sep. 2022
Oppdatert 14. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 345 ord
Article lead
lead
ANKER: Erik Egenæs og hans kompanjong Endre Tangenes er dømt for å ha bedratt 35 investorer for 39,5 millioner. Nå ankes dommen. Foto: Iván Kverme
ANKER: Erik Egenæs og hans kompanjong Endre Tangenes er dømt for å ha bedratt 35 investorer for 39,5 millioner. Nå ankes dommen. Foto: Iván Kverme

22.01 tirsdag kveld mottok advokat Anders Brosveet i Elden en e-post fra Oslo tingrett. Den inneholdt to dommer på henholdsvis 90 og 141 sider.

De fortalte at Nordic Securities-gründerne Erik Egenæs og Endre Tangenes var dømt til tre år og ni måneder fengsel for grovt bedrageri mot 35 investorer som tapte 39,5 millioner kroner. I tillegg

Den opprinnelige tiltalen gjaldt 39 investorer som hadde tapt 47 millioner, men meglerduoen ble frifunnet for bedrageri mot fire av disse investorene.

– Vi er glad for at tingretten tilsynelatende har gjort en individuelle vurdering av handlene og de 39 fornærmede som er nevnt i tiltalen, sier forsvarer Brosveet.

Men der stanser hans tilfredshet med rettens arbeid.

– Vi kommer til å anke begge dommene, men må komme tilbake til begrunnelsene, sier Brosveet.

Ankefristen er 14 dager, men utformingen av selve anken vil ta lenger tid.

Retten har brukt et halvt år på å skrive dommene, så det er helt klart at vi kommer til å trenge noen måneder til å utarbeide en fullstendig anke, sier Brosveet.

Han kan uansett si allerede nå at det er to ting han reagerer på i dommen.

Tingretten legger til grunn en opplysningsplikt ved salg av unoterte aksjer som går langt utover hva som følger av gjeldende rett. Dommen er stikk motsatt av hva Oslo tingrett nylig la til grunn i den rettskraftige Indigo-dommen, sier Brosveet.

I den saken var de to tidligere Indigo Finans-toppene Håkon Kaland og Jarle Dørum Karlsson tiltalt for grove bedragerier mot en rekke investorer. Begge ble frifunnet av retten.

Svært mange av de fornærmede var eldre mennesker som hadde investert sine penger i et unotert marked gjennom Indigo Finans. Investorene i tiltalen hadde tapt 78 millioner kroner.

Brosveet peker på likhetene i de to sakene. Investorer valgte å satse penger på aksjer i et unotert marked.

I den ene dommen landet tingretten på frifinnelse, mens i Brosveets sak ble hans klienter dømt.

– Vi mener at en slik rettsoppfatning vil være ødeleggende for markedet for unoterte aksjer. Retten legger inn en type investorbeskyttelse, som nettopp særpreger markedet til noterte aksjer. Det er omfattet av strenge reguleringer, nettopp for å beskytte investorene, sier Brosveet.