<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tiltales for å ha laget pyramidespill verdt over 3 milliarder

SEC tiltaler 11 individer for å ha laget et såkalt «Ponzi scheme».

Publisert 2. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
SVINDEL: SEC tiltaler 11 individer for å ha drevet et pyramidespill. Dreamstime

Det amerikanske finanstilsynet SEC opplyser mandag om at de tiltaler 11 individer for deres rolle i det som angivelig skal ha vært et krypto-pyramidespill i form av et ponzi-scheme, der konseptet hentet inn over 300 millioner dollar, eller 3 milliarder kroner, fra investorer. Dette skriver MarketWatch tirsdag.

Ponzi Scheme

  • Et pyramidespill som betaler eksisterende investorer med penger innsamlet fra nye investorer
  • Navngitt etter Charles Ponzi, som angivelig skal ha startet det første av svindeltypen
  • Lover ofte god avkastning med minimal risiko
  • Har en tendens til å kollapse da det krever kontinuerlig kontantstrøm for å opprettholdes

Pyramidespillet kom i form av en nettside ved navn Forsage.io, som tillot investorer å inngå transaksjoner gjennom kryptovalutaer som ethereum. Nettsiden har vært oppe i over to år, og investorene har tjent penger ved å verve andre til spillet. Ifølge SEC har plattformen brukt penger fra tidligere investorer til å betale nye investorer. 

Ifølge Forsages hjemmeside er det et «desentralisert nettverk basert på smarte kontrakter».

Øker fokuset mot krypto

SEC har i nyere tid økt fokuset mot svindelsaker knyttet til kryptovaluta, og i mai doblet de midlene som allokeres til å bekjempe og etterforske kryptosaker.

Forsage.io ble lansert av Vladimir Maslakov i januar 2020, og ifølge SEC er de tiltalte bosatt i Russland, Georgia og Indonesia. 

I tillegg har SEC tiltalt tre mennesker i USA for å ha promotert nettsiden på sosiale medier, samt medlemmer av Crypto Crusaders, en organisasjon som også har promotert nettsiden over hele USA. 

– Svindlere kan ikke omgå føderale lover ved å fokusere svindelen på smartkontrakter og krypto, skriver sjef for kryptoavdelingen i SEC Carolyn Welshhans. 

Nyheter
Krim