<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PST vurderer skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hever terrortrusselnivået og vurderer masseskytingen i Oslo natt til lørdag som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Publisert 25. juni 2022
Oppdatert 25. juni 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 185 ord
PST-SJEF: Fungerende PST-sjef Roger Berg under pressekonferansen lørdag ettermiddag. Foto: NTB

– Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, sa fungerende PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse.

To personer er drept, ti er alvorlig skadd og elleve er lettere skadd etter masseskytingen i Oslo sentrum. 42-åringen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen.

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, opplyste Berg.

PST gjennomførte samtaler med 42-åringen i mai. Bakgrunnen var at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam.

– Det ble ikke vurdert i disse samtalene at gjerningspersonen hadde voldsintensjon, men PST er kjent med at gjerningspersonen har hatt utfordringer knyttet til psykisk helse.

Terrortrusselnivået i Norge økes fra moderat til ekstraordinært.

– Trusselnivået i seg selv krever ingen respons fra publikum utover en generell årvåkenhet og lav terskel for å kontakte politiet, være årvåkne og si fra til politiet og PST, sa Berg.

(NTB)