<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

To Nordea-ansatte pågrepet

To ansatte i Nordea ble pågrepet i morges, siktet for grov korrupsjon i forbindelse med utlån til kunder. Også tre andre er pågrepet siktet samme sak.

Publisert 31. mai 2022
Oppdatert 31. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 496 ord
BESLAG: Politiet har i dag foretatt beslag i lokalene til Nordeas hovedkontor på Majorstuen i Oslo etter at to ansatte i banken ble pågrepet. Foto: NORDEA

To menn som er ansatt i Nordea ble i morges pågrepet av politiet i Oslo. I tillegg ble tre andre menn som ikke jobber i banken, pågrepet i samme sakskompleks.

Arrestasjonene var planlagt og skjedde omtrent samtidig som VG publiserte en artikkel om hvordan en rekke personer har fått lån fra banker de ikke har vært kvalifisert til å få, ved å betale mellommenn penger.

– De fem er siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til grov korrupsjon, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt til Finansavisen.

Hun opplyser at man etterforsker lån som kan være gitt i strid med regelverket, som i sum er i størrelsesorden 150 millioner kroner.

Varslet politiet

– Vi kan bekrefte at det er foretatt arrestasjon av to ansatte i banken i dag, sier kommunikasjonssjef Christian Steffensen i Nordea til Finansavisen.

Han sier pågripelsene har skjedd på bakgrunn av forhold som er avdekket internt og som har gjort at Nordea tidligere i år gikk til politianmeldelse av funnene som var gjort.

Banken leverte anmeldelsen til politiet i mars.

– Forholdene som er avdekket kan tyde på regelbrudd og knytter seg til utlån av penger, sier Steffensen.

Banken ser på det som har skjedd med største alvor og Nordea har fortløpende dialog med politiet om saken.

– Nordea har nulltoleranse for regelbrudd og tar alle nødvendige skritt overfor de to ansatte, sier Steffensen til Finansavisen.

De to ansatte er suspendert fra sine stillinger.

Korrupsjon og bedrageri

De pågrepne vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag.

– Det vi vil ta stilling til etter at vi har avhørt de siktede i dag, sier Rusdal til Finansavisen.

En av de siktede skal ha bedt om at en bestemt strafferettsadvokat skal representere vedkommende. Det jobbes tirsdag formiddag med å få oppnevnt forsvarere for de fem.

Kommunikasjonssjefen i Nordea ønsker ikke å si noe om hva slags stillinger de to pågrepne har i banken eller hvilket nivå de to jobber på.

Etterforskere fra politiet har i dag vært i lokalene til Nordeas hovedkontor i Oslo og gjort beslag i forbindelse med etterforskningen. Det er også gjort beslag på andre steder.

Pågripelsene av de to ansatte skjedde ikke i bankens lokaler, men på privatadresser i Oslo-området får Finansavisen opplyst.

Også DNB-ansatte pågrepet

Saken som nå rulles opp er ikke den første som har rammet norsk banknæring i det siste.

Norges største bank, DNB, har også måtte hanskes med at ansatte har blitt siktet for korrupsjon og grovt bedrageri i vår.

I begynnelsen av april i år ble en banksjef i en lokal DNB-filial i Oslo pågrepet, samt en finansrådgiver i samme avdeling.

Da ble også det politiet omtaler som en låneformidler pågrepet.

Banksjefen ble løslatt i mai, etter seks uker i varetekt, mens de to andre er fortsatt i varetekt.

Også en fjerde person, som før har jobbet i DNB og siden vært finansrådgiver i to andre norske sparebanker, er pågrepet, siktet og fengslet i samme sak.

Saken med DNB etterforskes av Øst politidistrikt og skal foreløpig dreie som om ureglementerte utlån på rundt 30 millioner. Nordea-saken er i størrelsesorden 150 millioner kroner.