<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spillesyk DNB-ansatt dømt til fengsel

Uten at noen oppdaget det, klarte en bankansatt å sløse bort over en halv million kroner av bankens penger hos Norsk Tipping og et utenlandsk spillselskap.

Publisert 6. mai 2022
Oppdatert 6. mai 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 801 ord
SØRGET FOR LAVERE STRAFF: Forsvarer Trygve Staff representerte den 26 år gamle eks-ansatte i DNB, som lurte banken for 518.000 kroner. Klienten lider av spilleavhengighet og brukt et sekssifret beløp hos Norsk Tipping. Foto: Ivàn Kverme

En 26 år gammel mann som jobbet for DNB i flere år i både Latvia og Norge, klarte i løpet av vel fire måneder å få hånd om 518.000 kroner gjennom 64 ulovlige overføringer.

Pengene ble først satt inn på en privat konto mannen hadde opprettet i DNB.

Deretter overførte han rundt 100.000 til Norsk Tipping og resten til en konto i Swedbank.

Koder ga full tilgang

I banken var hans ansvar å innhente dokumentasjon, opplysninger og underskrifter fra bedrifter som skulle åpne konto i DNB.

Hans oppgaver var ikke å innvilge lån, kortvarige kreditter eller gjennomføre andre transaksjoner. Likevel klarte han det - uten fullmakt og opplæring - takket være koder han la inn i bankens datasystem.

– Jeg fikk et utdelt et kodeskjema og testet flere av dem, selv om mange av kodene ikke var knyttet til mine arbeidsoppgaver, sa tiltalte i retten.

En av kodene gjorde det mulig å innvilge det banken kaller temporære bevilgninger.

Rentefritt lån til bedrifter

Det er en kortsiktig rentefri kreditt som varer frem til døgnskiftet. Summene som bevilges varierer fra noen tusenlapper til flerfoldige millioner kroner.

– Det er en midlertidig kreditt om noen har akutt behov for penger. Kall det en håndsrekning til bedriftskunder vi har et ekstra godt tillitsforhold til, sa DNB-utreder Åge Odden i retten.

Om en bedrift har en utestående faktura som skal betales, men det ikke er dekning på kontoen, kan banken jekke opp saldoen i noen timer før penger kommer inn.

– Pengene må være inne på konto samme dag, og man må kunne dokumentere at de kommer. Hvis ikke, innvilger vi ikke en temporær bevilgning, sa Odden.

Spilte bort alt

I slutten av mai 2019 opprettet den DNB-ansatte en privatkonto i banken. Tre uker senere testet han koden for temporære bevilgninger og fikk 2.000 kroner inn på kontoen. Pengene brukte han på en reise til hjemlandet.

Det ingen kolleger i banken visste, var at latvieren som ble overført fra Riga til en DNB-avdeling her i landet, slet med spilleavhengighet.

– Da jeg begynte å jobbe for DNB i Norge, trodde jeg at jeg kunne starte et nytt liv, jobbe normalt, spare og leve som alle andre friske folk, sa tiltalte.

Men det ble med drømmen.

I stedet ble Norsk Tippings slagord «Gi drømmen en sjanse», et mareritt. Pengespill styrte livet til den bankansatte og han gikk aldri i pluss. Vinnerne ble Norsk Tipping på Hamar og Optibet i Latvia.

– Man er jo dømt til å tape i det lange løp, sa hans forsvarer Trygve Staff og spurte om klienten fortsatt spiller.

 Ja, jeg får ikke hjelp av noen. Jeg spiser lite for å kunne finansiere spillingen. Hadde banken visst noe, kunne de kanskje ha hjulpet meg. Men nå har jeg i hvert fall erkjent overfor meg selv at jeg er syk, sa tiltalte.

Kritiserer banken

Ifølge vitnemålet til DNB-utreder Odden, som er tidligere politietterforsker, skal det ikke være mulig å gi temporære bevilgninger til privatpersoner. Kun bedrifter innvilges slik lån, og hver eneste bevilgning skal også godkjennes av to ansatte.

Likevel klarte tiltalte, uten større vanskeligheter, å bevilge store beløp til seg selv.

– Har DNB endret rutiner eller regelverket som følge av det som er avdekket, spurte advokat Staff?

– Vi gir innspill til endringer når vi oppdager svakheter i systemet, var Odden svar.

I dommen får DNB kritikk for dårlige rutiner. Dommeren mener en ansatt uten fullmakt til å gi lån, ikke burde kunne gjennomføre 64 ulovlige temporære bevilgninger over flere måneder og overtrekke kontoen sin med over en halv million kroner, uten at varsellamper blinker.

Suspendert og sparket

På direkte spørsmål om DNB faktisk har gjennomført endringer knyttet til temporære bevilgninger etter at saken kom for dagen, sa Odden at han ikke visste noe om det.

Han var den som avhørte 26-åringen i et internt møte i banken da forholdet ble oppdaget.

– Jeg ble veldig redd da jeg hørte at det var snakk om 518.000 kroner. Jeg hadde mistet oversikten, sa tiltalte.

BLE IKKE HØRT: Politiadvokat Andreas Kruszewski ba om et halvt års fengsel, men dommeren mente fem måneder var passe straff. Foto: Ivàn Kverme

Han la umiddelbart alle kort på bordet da han ble konfrontert av arbeidsgiver og senere i politiavhør. Tre uker etter avsløringen, fikk han sparken.

Staff senket straffen

Politiadvokat Andreas Kruszewski ba om et halvt års fengsel, men mente straffen burde vært høyere. Han jenket seg litt på grunn av tilståelsen og tiltales spilleavhengighet.

Forsvarer Staff mente seks måneder var for strengt. Han la til at tiltalte frivillig stilte i retten, selv om ikke måtte fordi han bor i Latvia. Staff påpekte også at det har gått nesten fire år fra innrømmelsen til rettssaken.

– Hans liv har stått på vent hele denne tiden, sa Staff.

Dommeren støttet Staff og har nå dømt den tidligere DNB-ansatte til fem måneders fengsel.

Han må også betale bankens utestående på 462.000 kroner, pluss renteutgifter.