<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spansk dommer vil pågripe Tinder-svindleren

Norsk journalist hjalp spansk politi med å avsløre at en mann som sa han het Michael Biton i en politikontroll, faktisk var den notoriske svindleren Simon Leviev.

Publisert 24. apr. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 673 ord
POPULÆR: Netflix-dokumentaren om Tinder-svindleren, er den mest sette dokumentaren på strømmetjenesten noen gang. Den er basert på VGs avsløringer fra 2019. Foto: DREAMSTIME

En kjølig morgen 30. januar 2019 fikk det lokale politiet i den sørspanske byen Tarifa en litt uvanlig melding.

En Maserati Levante til godt over én million kroner, sto bom fast i sanden på Los Lances-stranden i byen. Tarifa er et yndet feriested for de som elsker å vindsurfe og kite.

På stedet fikk politifolkene kontakt med en mann som sa det var hans bil som sto vel ti meter fra vannkanten. Sammen med han var en ung russisk kvinne, og mannen fortalte at han hadde kjørt ned på stranden for å imponere kvinnen.

Fremsto velstående

Han var kledt i en ganske så kostbar Gucci-skjorte og hun i dyre designerklær. Kvinnen bar også på det som på bilder i regionavisen Diario Sur, fremstår som en rød Hermès Birkin-veske. De koster godt over 100.000 kroner.

Mannen sa han het Michael Biton og viste frem et førerkort som bekreftet dette. Han opplyste at han bodde i Malaga, vel to timers kjøretur unna og at han var israelsk statsborger.

En bergingsbil fikk fjernet kjøretøyet fra stranden og paret ble tatt med til en lokal politistasjon, hvor det ble opprettet en lokal trafikksak.

Biton opplyste at han kunne dekke alle utgifter med bergingen, og at de hadde nok midler til å komme seg Malaga. Han fikk beskjed om å være tilgjengelig, skulle politiet ha flere spørsmål. Så ble paret dimittert.

Lurte politiet

Noe senere oppdager politiet at førerkortet mannen hadde vist frem var forfalsket. Det ble opprettet sak og anmeldelse, som ble registrert i domstolen i den nærliggende byen Algeciras.

Litt senere i 2019 avslører VG at en mann som kaller seg Simon Leviev har lurt norske Cecilie Schrøder Fjellhøy og svenske Pernilla Sjøholm for store summer.

Han kom i kontakt med dem gjennom Tinder, og utga seg for å være en velstående israeler som tilhører den kjente diamantfamilien Leviev.

Egentlig heter svindleren Shimon Hayut, og er i dag 31 år.

Rekordtall for Netflix

VG-saken får internasjonal oppmerksomhet, og etter hvert strømmer det på med lignende historier fra kvinner i andre land. Hayut blir politianmeldt i blant annet England, Tyskland, Finland, Danmark og hjemlandet Israel. Norsk politi henlegger saken.

Så i juni 2019 blir han pågrepet i Hellas, utlevert til Israel hvor han i desember samme år blir han dømt og må i fengsel.

Etter at han ble løslatt har Netflix laget en dokumentar som heter «The Tinder Swindler».

Den ble sluppet i februar i fjor, og er basert på VGs opprinnelige historie. Nylig meldte Netflix at det var den mest sette dokumentaren de har strømmet noen gang. Millioner av mennesker over hele verden har sett den.

En av dem er etterforskningslederen som hadde saken mot Biton og andre dokumentforfalskningssaker på sin pult. Han fikk vite om Netflix-dokumentaren av en kollega. Han anbefalte ham å se den, noe han også gjorde.

Da han så filmen om Tinder-svindleren begynte han å lure på om ikke Biton, mannen fra stranden, kunne være Leviev.

REISEMÅL: Stranden Los Lances ligger i Tarifa, den sørligste byen på det europeiske fastlandet. Det er et yndet mål for vindsurfere og de som driver med kiting. Slik Nordkapp har status som det nordligste punktet i Europa, har Tarifa samme status i sør. FOTO: DREAMSTIME

Politimann kontaktet VG

Saken hadde blitt liggende i tre år og var i ferd med å bli henlagt. Etterforskeren tok så ifølge avisen Diario Sur, kontakt med den norske journalisten i VG som avslørte Simon Leviev.

Han presenterte det spansk politi satt på av informasjon om Biton.

VG-journalisten kunne fortelle at Biton var bare en av flere falske identiteter som Hayut har brukt når han lurer og bedrar mennesker.

Takket være opplysningene fra VGs journalist, var saken i Spania oppklart. Nå som politiet visste hvem Biton egentlig er, gikk de nylig til retten med en begjæring om å få pågripe ham.

Arrestordre utstedt

Etterforskningen er nå reaktivert, i stedet for å bli henlagt.

En spansk dommer i Algeciras har besluttet at 31-åringen Simon Hayet skal pågripes, siktet for dokumentfalsk og uriktig forklaring til politiet.

Det blir ikke sett på med blide øyne i det spanske rettsvesenet.

Hayet er også dømt til to års fengsel i Finland, for bedrageri mot tre kvinner. Rettssaken gikk uten israeleren på tiltalebenken.

Nyheter
Krim