<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Telegigant nekter å betale millionbot

Lycamobile er ilagt 3,5 millioner i bot av Økokrim. To personer som jobbet for selskapet er tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik av 57 millioner kroner.

Publisert 20. apr. 2022
Oppdatert 22. apr. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 790 ord
UTSALGSSTED: En hær av kommisjonærer selger ringe- og datapakkekort for Lycamobile. Her fra en salgssted i Brugata i Oslo. Personene på bildet har ingenting med Økokrims straffeforfølgning av selskapet og de to tidligere medarbeidere å gjøre. Foto: Iván Kverme

Sommeren 2018 aksjonerte Økokrim mot en rekke utsalgssteder som selger ringekort fra Lycamobile.

Flere personer ble pågrepet og siktet for hvitvasking av penger gjennom Lycamobile-systemet. Økokrim tok også beslag i flere millioner kroner i forbindelse med aksjonen.

Innledningsvis mistenkte Økokrim at telekomaktøren, ansatte og salgskommisjonærer hadde hvitvasket nærmere en halv milliard kroner. Pengene var utbytte fra straffbare handlinger, og ble vasket gjennom fiktive salg av telekort.

Men denne arbeidsteorien ble etter hvert lagt vekk.

I stedet avdekket Økokrim svart omsetning av telekort fra en rekke kiosker og andre utsalgssteder av Lycomobiles telekort.

Enormt kontantsalg

Telekomselskapet selger forhåndsbetalte tellerskritt til kunder. De kan kjøpes gjennom en rekke kiosker, slik som Narvesen-kjeden. Flere utsalgssteder selger også påfyllskort kontant, med pålydende for eksempel 50, 100 eller 200 kroner i verdi.

– Det er den delen av omsetningsleddet, som har foregått kontant, vi har etterforsket, sier politiadvokat Åsne Haga Torgersen i Økokrim til Finansavisen.

Tellerskrittene brukes når man skal ringe til andre land, da Lycamobiles priser for internasjonale samtaler er lavere enn hva de store mobilselskapene krever. Selskapet har over 16 millioner kunder i 60 land.

AKTOR: Politiadvokat Åsne Hana Torgersen i Økokrim, skal føre saken mot de to tiltalte i Oslo tingrett, sammen med førstestatsadvokat Geir Kavlie. Foto: GORM K. GAARE

Økokrim mener at Lycamobil fra 2010 til sommeren 2016 solgte et milliontall påfyllskort i Norge til utvalgte forhandlere.

– Lycamobil har fakturaer for sine salg, men vi mener de er sendt til forhandlere som ikke fikk kortene, sier Torgersen.

Solgte ringekort svart

Ringekortene skal i stedet ha havnet hos andre forhandlere, som ikke fikk faktura fra Lycamobile. Disse kortene ble så videresolgte til utsalgssteder eller andre forhandlere igjen.

Kommisjonærene som har solgt kort videre til kunder som skal ringe, har ikke oppgitt sine kommisjonærinntekter til skattemyndighetene, og de er dermed unndratt beskatning.

– Det skal være snakk om nesten 57 millioner kroner, sier Torgersen.

Bøtela Lycamobile

Førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim ila noen uker før påske Lycamobile et forelegg på 3,5 millioner kroner for medvirkning til grovt skattesvik.

Han mener at Lycamobile burde forstått hva som foregikk og grepet inn. Når de ikke gjorde det, så la selskapet til rette for at kommisjonsleddet kunne selge deres ringekort svart. For det er de bøtelagt for sin medvirkerrolle til grovt skattesvik.

– Selskapet har ikke vedtatt forelegget, og må nå møte i retten. Da vil vi øke boten til 4,2 millioner kroner, sier Kavlie til Finansavisen.

Svein Holden i advokatfirmaet Hjort representerer Lycamobile. Han hadde ikke mulighet å kommentere forelegget på vegne av sin klient før Finansavisen gikk i trykken.

Lycamobile

  • Selger ringekort for internasjonale samtaler som er rimeligere enn mobilselskapenes tellerskritt.
  • Ble etablert i Norge i 2009. Finnes i dag i over 60 land og har 16 millioner kunder.
  • Selskapet ble siktet for medvirkning til grov hvitvasking av 495 millioner kroner i 2018.
  • Er i dag tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik av 50 millioner kroner.
  • Selskapets omsetning i Norge har ligget på over 100 millioner kroner årlig frem til 2018.

Eks-ansatte nekter skyld

To personer som har jobbet for Lycamobile, en 50 år gammel mann og en 39 år gammel kvinne, er også tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik.

Økokrim mener de to sørget for at flere forhandlere og salgssteder fikk kjøpe telekort uten faktura.

KLIENT NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Morten Kjensli forsvarer en tidligere salgsansvarlig i Lycamobile. Foto: ADVOKATFIRMAET ROGSTAD

Han var salgs- og markedsansvarlig mot forhandlerapparatet i Norge, mens hun utførte administrative oppgaver for mobilgiganten.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier kvinnens forsvarer Preben Kløvfjell i advokatfirmaet Tveter & Kløvfjell.

Morten Kjensli i Advokatfirmaet Rogstad forsvarer 50-åringen.

– Min klient visste ikke at salgsstedene ikke oppga kommisjonærinntektene sine til skattemyndighetene. Han erkjenner derfor ikke straffeskyld for medvirkning til grovt skattesvik, sier Kjensli.

Burde aldri vært tiltalt

50-åringen er også tiltalt for ikke å ha oppgitt 2,2 millioner kroner i inntekt for et enkeltpersonforetak har egentlig var reell eier av, samt manglende bokføring for dette selskapet i tre år.

– Disse to tiltalepostene erkjenner han straffskyld for, men det er mindre alvorlige forhold, sier Kjensli.

Hans klient ble pågrepet på arbeidsplassen og ble sjokkert da han ble presentert en siktelse for hvitvasking av nærmere en halv milliard kroner.

– Nå har Økokrim krympet saken veldig, til at det dreier seg om medvirkning til grovt skattesvik av 57 millioner. Min mening er at det ikke burde vært tatt ut tiltale for dette i det hele tatt, sier Kjensli.

Flere risikerer straffeskatt

Økokrim mener både selskapet og de to sentrale ansatte kan holdes medansvarlig for den svarte omsetningen hos kommisjonærene.

Også flere av dem ble siktet innledningsvis, men ingen er foreløpig tiltalt.

– Sakene for fem av dem har vi overført til Skatteetaten, og for omtrent like mange personer har vi ikke avgjort påtalespørsmålet ennå, sier Torgersen.

Straffesaken mot de to tiltalte skal opp for Oslo tingrett 18. oktober. Det er satt av 28 rettsdager til behandling av saken