<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norske rikinger raidet for luksusvarer

En 41-åring som ble tatt med sveitsiske klokker, verdifulle smykker, designervesker og en Mercedes tilhørende åtte nordmenn, er sporløst forsvunnet etter å ha blitt løslatt fra varetekt.

Publisert 11. apr. 2022
Oppdatert 13. apr. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 854 ord
FORNÆRMET: Gunhild Stordalen er en av flere svært velstående mennesker som har fått endevendt hjemmene sine, som en 41-åring nå er tiltalt for å stå bak. Men han er som sunket i jorden. Foto: NTB

Det er en omfattende tiltale som politiadvokat Mona Brandmo i Oslo politidistrikt har tatt ut mot mannen.

I retten skulle han svare for påstander om grovt tyveri og heleri mot åtte privatpersoner, flere av dem svært kjente og velstående mennesker.

Men mannen dukket aldri opp i Oslo tingrett da saken mot ham skulle starte forrige uke. Årsaken er at politiet, tross i herdige forsøk, aldri maktet å forkynne tiltalen mot ham.

Nå er han sporløst borte og ettersøkt av politiet. Ikke engang hans advokat vet hvor 41-åringen befinner seg.

– Stevnekontoret har virkelig forsøkt å få tak i ham, uten å lykkes. Siden saken i forrige uke ble avlyst, håper vi å få gjennomført en hovedforhandling i Oslo tingrett i begynnelsen av juni i stedet, sier politiadvokat Mona Brandmo til Finansavisen.

Rederarving rammet

Tyveriene mannen er tiltalt for å ha gjennomført, begynte i juli 2019. Da skal han ha brutt seg inn i boligen til to leger, hvor han fikk meg seg elektronikk, og flott Rogalandsbunad og mye bunadssølv.

Neste raid skjedde åtte måneder senere. Denne gang skal han ha brutt seg inn hos Kristina G. Wilhelmsen. Hun er til daglig advokatfullmektig, men er blant landets mest velstående kvinner som figurerer på Kapital 400-listen.

Familiens rikdom stammer opprinnelig fra rederdynastiet Wilhelmsen, selv om hennes gren av familien i dag er ute av shipping og cruisenæringen.

Politiet mener 41-åringen stjal verdifulle armbånd og smykker, både spesiallagde og et fra den fra kjente franske juveleren Cartier. Wilhelmsen meldte også fra om at luksusklokker fra Breitling og Omega, og en urkasse i gull forsvant da hjemmet hennes ble rundstjålet.

Finansavisen har vært i kontakt med 33-åringen, men hun ønsker ikke å kommentere saken.

Mangler «smoking gun»

Politietterforskerne har samlet mye bevis, og påtalemyndigheten mener de kan bevise at han er gjerningsmannen de leter etter.

– Vi har funnet en del av tyvegodset i leiligheten til tiltalte, så noe er kommet til rette igjen, sier Brandmo i Oslo-politiet.

– Har dere tekniske bevis mot tiltalte?

– Vi har ikke funn av DNA eller fingeravtrykk av ham på åstedene, men vi har ulike opptak fra overvåkingskameraer som vi mener knytter ham til tyverier, sier Brandmo.

Veskeglad tyv

Nye åtte måneder gikk før 41-åringen, ifølge påtalemyndigheten, slo til igjen.

I midten av oktober ble Gunhild Anker Stordalen utsatt for innbrudd i sitt hjem, som ligger bare noen korte skritt unna Wilhelmsens privatbolig. Begge bor på en av Oslo vests mest fornemme adresser.

Inngangsdøren til Stordalen ble brutt opp, og på innsiden brukte gjerningspersonen god tid på å finne dyre verdisaker. I tiltalen er 20 vesker og kofferter fra kjente internasjonale designere listet opp.

Det er merker som Hermès, Gucci, Louis Vuitton, Chanel, Tom Ford, Victoria Beckham, Givench, YSL og Dolce Gabbana.

I tillegg forsvant det smykker, og tyven fikk meg seg nøkler til en firehjulsdrevet Mercedes-Benz EQC 400. Det er en svært kostbar elbil fra den tyske bilprodusenten.

BILSPOR: En Mercedes-Benz EQC 400 4Matic elbil, som vist på bildet ble stjålet fra Gunhild Stordalen. Hennes modell er hvit. Politiet fant denne i Oslo, og dermed også 41-åringen. Foto: Håkon Sæbø

Bilen ledet til tiltalte

Finansavisen har forsøkt å få en kommentar fra Stordalen om det hun er blitt utsatt for, men hun ønsker ikke å svare på noen spørsmål.

– Takk for at dere tar kontakt. Dessverre ønsker ikke Dr. Stordalen å svare på spørsmål relatert til den spesifikke hendelsen, sier hennes talsperson Iain Sherpard i EAT-organisasjonen.

Kort tid etter at innbruddet hos Stordalen fant politiet bilen hennes et annet sted i Oslo, og det ble da iverksatt overvåking av den.

Under ett døgn etter innbruddet, ble 41-åringen pågrepet da han og en kvinne satte seg i bilen og kjørte vekk.

De ble begge varetektsfengslet etter pågripelsen. 41-åringen var til ett avhør under den fire uker lange fengslingsperioden, hvor han nektet straffskyld for tyveriene hos Stordalen.

Men siden en del av tyvegodset er funnet hjemme hos ham, er han også tiltalt for heleri.

– Vi har forsøkt å gjennomføre flere avhør av ham, men uten å lykkes.

Fengslet på nytt

I april i fjor ble han pågrepet på nytt, etter å ikke ha møtt til innkallinger med politiet og helsepersonell. Etter en ny varetektperiode, har han vært på frifot siden.

– Jeg skulle gjerne ha snakket med ham, men akkurat som politiet, får jeg ikke tak i ham, sier mannens forsvarer Waqir Malik i Advokatfirmaet Matrix.

Han vet ikke hvordan 41-åringen stiller seg til tiltalen mot ham, ettersom han ikke blitt forkynt den.

– Da vi avhørte ham første gang, var ikke listen over forhold like lang som den er i dag, sier politiadvokat Brandmo.

Tre millioner på et raid

Det siste offeret som ble utsatt for tyveri er investorparet Monica og Lars Staff. Politiet mener tiltalte også var hjemme hos dem i juni i fjor sommer. Innbruddet, som skjedde ved å fjerne et vindu i Staffs bolig, skjedde dagen etter tiltaltes fødselsdag.

Ifølge politiet skal han ha stjålet smykker, vesker og fire klokker, blant dem en Rolex, som samlet hadde en verdi på rundt tre millioner kroner.

Politiet har også funnet tyvegods fra shippinginvestoren Tom Bergesen hjemme hos 41-åringen, men han er ikke tiltalt for å ha stjålet noe fra ham.

Blant annet ble det funnet et pass som tilhører 64-åringen, 21 mansjettknapper og et par øredobber som stammer fra et innbrudd hos ham på Bygdøy.