Førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim mener den London-baserte forretningsmannen Per Morten Hansen (59) med forsett har bistått et internasjonalt kriminelt nettverk med å hvitvaske 17 millioner kroner.
For det skal Hansen dømmes til tre års fengsel, mener Økokrim. Samme straff ønsker Økokrim for en 36-årig venn av Hansen, som også er tiltalt i saken.
Begge nekter straffskyld. De sier de ikke visste at pengene som ble overført til en konto i Danske Bank, i navnet til den blakke norske lastebilsjåføren David Norberg Perez, var utbytte fra en kriminell handling. Pengene tilhørte den velstående belgiske forretningsmannen Jean-Paul Depraetere.
Introdusert av Øye
En tredje tiltalt i saken, briten Aleksander Luka Murati (42), har tilstått hvitvaskingen. Han er tidligere domfelt for flere bedragerier. Økokrim mener han organiserte hvitvaskingen og krever fem års fengsel for ham. Det er en straff hans forsvarer Øystein Storrvik mener er for streng.
Murati ble kjent med Hansen åtte måneder før milliontransaksjonen.
Det var deres felles venn, den heleridømte og svært omstridte finanscowboyen Thomas Øye, som introduserte de to for hverandre under en lunsj i London.
Siden koblet Hansen sin 36 år gamle venn med Murati. Han slet med å komme i kontakt med Perez i Norge, men 36-åringen sporet han opp og fikk satt ham i kontakt med Murati.
36-åringen har erkjent at han mottok 4.000 pund av briten som takk for hjelpen, men sier han ikke visste at Murati og Perez hvitvasket penger. Økokrim anser betalingen fra Murati som utbytte, og krever beløpet inndratt.
Passordlekkasje
Belgieren Depraetere påstår han ble utsatt for et direktørbedrageri 2. august 2019. Da skulle han overføre 1,9 millioner dollar fra en firmakonto i banken Puilaetco, til en annen belgisk bank.
Puilaetco retter seg mot velstående kunder. Alle større transaksjoner skjer gjennom personlig kontakt på telefon og e-post med bankens ansatte, ikke via nettbank.
For noen år siden kom påloggingsinformasjonen til 117 millioner Linkedin-brukere på avveie etter et hackerangrep.
Passordene ble solgt til kriminelle, og ett av disse var til Depraeteres Linkedin-profil. Han var dum nok til å ha samme passord til e-postkontoen sin.
Økokrim er overbevist om at hackere over tid overvåket den 73 år gamle belgierens e-postkonto. Da de oppdaget at han bestilte en stor banktransaksjon hos Puilaetco, tok de kontrollen over kontoen hans og endret innholdet i fire e-poster som gikk mellom belgieren og banken.
Overvåket e-postkonto
En ansatt i Puilaetco innrømmer at han ikke fulgte bankens interne rutiner da overføringen fant sted. Vedkommende ringte opp Depraetere da forretningsmannen bestilte en overføring av 1,9 millioner dollar til en annen firmakonto i en annen belgisk bank.
Men da den ansatte kort tid etter mottok en ny e-post, med beskjed om å endre overføringen til et kontonummer i Danske Bank i Norge - og til et ikke-eksisterende firma som het Deprimmo - droppet den ansatte å ringe opp Depraetere en gang til.
Kontoeier i Norge var ikke Deprimmo, men David Norberg Transport Service.
Tross ulike firmanavn, gikk pengene gjennom uten blinkende varsellamper. Det reagerer Hansen sterkt på, og påstår at det ikke skal være mulig.
Da den bankansatte nylig vitnet i Oslo tingrett, nektet han å svare om han selv er eller har vært under politietterforskning. Under vitneforklaringen hadde han anstand fra belgisk påtalemyndighet, noe de andre belgiske vitnene i saken ikke hadde.
Refser etterforskning
Per Morten Hansen er svært kritisk til både Økokrim og den belgiske etterforskningen. Depraetere ventet nesten tre uker før han meldte fra om at 17 millioner kroner var forsvunnet.
Ingen har spurt hvorfor belgieren ventet så lenge. Han ble aldri etterforsket og hans datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon ble ikke beslaglagt for nærmere undersøkelser.
I Oslo tingrett var 73-åringen uklar i flere av sine svar. I sitt vitnemål var det spesielt et svar han understreket at han var skråsikker på. Men etter å ha fått opplyst noen fakta av Hansens forsvarer, endret han forklaringen 180 grader etter en rettspause.
Hansen har drevet privat etterforskning for å frifinne seg. Han mener det aldri har vært et direktørbedrageri, som han er tiltalt for å ha hvitvasket penger fra. Han antydet i retten at Depraetere kanskje selv er være involvert, eller ansatte Puilaetco og Danske Bank. Det har lastebilsjåføren Perez uoppfordret forklart seg om i avhør med Økokrim.
– I så fall er snakk om et bankbedrageri og ikke et direktørbedrageri, sa en av Hansens to forsvarere, Nicolai V. Skjerdal i Fend Advokatfirma i Oslo tingrett.
Førstestatsadvokat Kampen mener det spiller liten rolle hva slags bedrageri det er snakk om.
– Så lenge de 17 millionene som havnet på Perez konto i Norge er utbytte fra en kriminell handling, kan Hansen dømmes for hvitvasking av pengene, sa Kampen.
Mener mobilmelding er bevis
Økokrim kobler Hansen til hvitvaskingen fordi han mottok en melding fra Thomas Øye med de samme firmaopplysningene som Perez' konto i Danske Bank var registrert på. Øye sendte også Hansen en melding med en lenke til Google Maps, med den folkeregistrerte adressen til lastebilsjåføren i Porsgrunn.
Begge meldingene er også funnet på mobilene til Hansens 36 år gamle venn og medtiltalte, og briten Murati.
På Hansens mobil har man også funnet instruksjonen den bankansatte i Puilaetco mottok på e-post, hvor det gis beskjed om å overføre 1,9 millioner dollar til det ikke-eksisterende firmaet Deprimmos konto i Danske Bank.
Tilbød vennen hjelp
Hansen sier han ikke visste at Murati hvitvasket penger. Han har forklart at briten slet med å oppnå kontakt med en forretningsforbindelse i Norge og skulle fly til Gardermoen og leie en bil for å kjøre til Porsgrunn.
Hansen syntes det var en lang reise. Han tilbød derfor, som en vennetjeneste, å koble Murati med sin norske kamerat, som sikkert ville hjelpe til.
Murati takket ja, og fikk nordmannens kontaktinformasjon. Han fikk også låne Hansens bil for å kjøre til Porsgrunn. Økokrim mener derfor Hansen rekrutterte 36-åringen inn i hvitvaskingssaken, og billånet er hvitvaskingsbistand.
Alt skjedde over to dager i august, etter at Perez hadde mottatt 17 millioner på konto. Han skulle videresende pengene til kontoer i andre land, men mislyktes fordi banken sperret for den muligheten.
Pågrepet på løpende bånd
Økokrim spanet på Perez , som ble pågrepet og varetektsfengslet i september 2019.
Også 36-åringen ble spanet på, og i oktober ble han pågrepet. Kort tid fikk Hansen vite det, og han spurte Murati om bilturen til Porsgrunn i august hadde noe med pågripelsen av vennen hans å gjøre.
Samtalen ble tatt opp. Murati sa at overføringen av 17 millioner kroner var legitim.
I november ble Hansen selv pågrepet i København, siktet for grov hvitvasking.
Han har hele tiden nektet straffskyld, men risikerer nå tre års fengsel om Oslo tingrett tror på Økokrim og ikke ham.