<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advokatbevilling suspendert etter hvitvaskingssiktelse

Advokat Håkon Danielsen (33) får inntil videre ikke jobbe som advokat fordi Kripos har siktet ham for grov hvitvasking av millionbeløp via en klientkonto.

Publisert 5. jan. 2022
Oppdatert 7. jan. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 919 ord
FÅR IKKE JOBBE: Håkon Mathias Sterling Danielsen har jobbet som advokat sammen med sin far, advokat Per Danielsen. Nå er sønnens advokatbevilling suspendert, og han går rettens vei for å få den tilbake. Foto: Ole Kr. Trana/Østlandets Blad

Advokatbevillingsnemnden har suspendert bevillingen til advokat Håkon Mathias Sterling Danielsen. Han kan dermed inntil videre ikke arbeide som advokat.

33-åringen startet som advokatfullmektig hos sin far, advokat Per Danielsen i 2018. Senere samme år fikk han advokatbevilling, og i 2019 ble han partner i Advokatfirmaet Danielsen & Co.  Far og sønn Danielsen har de siste årene jobbet i toppspann på en rekke saker.

Alvorlig siktelse

Bakgrunnen for suspensjonen av Håkon Danielsens bevilling, er at han er siktet for grov hvitvasking og for brudd på etterlevelse av hvitvaskingslovens bestemmelser.

Kripos utarbeidet siktelsen mot advokaten i slutten av september i fjor. Den ble først omtalt av VG i november, men da ble ikke Danielsen navngitt. Han hadde på det tidspunktet ikke fått suspendert sin bevilling.

– Jeg kan bekrefte at Kripos har siktet en advokat for grov hvitvasking, i et sakskompleks som er under etterforskning av politiet, sier politiadvokat Anja Perminow Straand til Finansavisen.

Utover det ønsker hun ikke kommentere saken ytterligere, av hensyn til den videre etterforskningen.

FORSVARER DANIELSEN: Advokat Fredrik Berg i Fend Advokatfirma. Foto: Eivind Yggeseth

Nekter all skyld

Partner Fredrik Berg i Fend Advokatfirma representerer Danielsen. Han opplyser at hans klient benekter straffskyld fullstendig etter siktelsen.

– Han er av den oppfatning at siktelsen er tatt ut uten fundament i hverken faktum eller juss.

Det var på et møte 16. desember i fjor at Advokatbevillingsnemnden besluttet å suspendere Danielsens advokatbevilling. Han ble underrettet om dette noen dager senere.

Noen uker forut for suspensjonsvedtaket, ble Danielsen orientert om at advokatbevillingen hans hang i en tynn tråd. Han fikk mulighet til å forklare seg muntlig for Advokatbevillingsnemndens medlemmer forut for deres endelige avgjørelse like før jul.

Både han og hans advokat benyttet muligheten og fremmet en rekke innsigelser, men de ble likevel ikke hørt.

Går rettens vei

Men siste ord er ikke sagt. Advokat Danielsen går nå rettens vei for å få stanset suspensjonsprosessen mot ham.

– Han er av den oppfatning at suspensjonsvedtaket er ugyldig, sier Berg til Finansavisen.

20. januar skal Oslo tingrett behandle en midlertidig forføyning mot Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, anlagt av Håkon Danielsen.

– Vedtaket er mangelfullt saksbehandlet, uforholdsmessig og svært inngripende da det innebærer et løpende yrkesforbud. Vedtaket skal derfor prøves for retten slik at Danielsen får anledning til å utøve sin virksomhet som advokat, sier Berg.

Avslørt av tollere

Kripos' interesse for Danielsen oppsto da en 49-åring ble stanset av tollere på Oslo lufthavn med 100.000 euro i kontanter. Han kom fra Tyskland og hadde ikke deklarert pengene.

I politiavhør forklarte han at eurosedlene var tilknyttet en godkjent betalingsformidlingstjeneste han hadde etablert i Norge. Politiet derimot mistenkte at pengene stammet fra kriminelle handlinger og har siktet 49-åringen for hvitvasking av over 400 millioner kroner.

Han ble varetektsfengslet i januar 2021 og har fått forsvarerhjelp av Håkon Danielsens far, Per Danielsen.

– Vi har hovedmistenkte i varetekt og håper å få opp saken mot ham for retten i løpet av 2022, sier politiadvokat Christian Eckhoff i Øst politidistrikt.

Klient av Danielsens sønn

Etterforskningen har avdekket at advokat Håkon Danielsen har bistått mannen med å overføre større pengebeløp til en eller flere angivelige kreditorer i utlandet.

Han gjorde dette fordi mannens ordinære bankforbindelse var oppsagt og kontoer sperret.

I suspensjonsvedtaket fra Advokatbevillingsnemnden står det at advokat Danielsen ble gjort oppmerksom på at hans klients tillatelse til å drive betalingsformidling var tilbakekalt av myndighetene. Det står også at advokaten visste at hans klient var siktet i en straffesak.

Millionbeløp via klientkonto

Nemden har fått opplyst at det ble gjennomført hvitvaskingskontroll av pengene som gikk gjennom klientkontoen i advokatfirmaet.

Hvor store beløp som det til sammen er snakk om, er omtvistet. Kripos forholder seg til en samlet sum i siktelsen, men den mener Danielsen er gal. Han opplyser selv at det er snakk om i underkant av 2,6 millioner kroner.

– Danielsen kan dokumentere at opphavet til pengene er en lovlig betalingsformidlingsvirksomhet og at hele pengebeløpet består av mindre enkeltinnskudd fra norske verifiserbare kunder, sier hans forsvarer Berg.

Forsøk på omgåelse

Å suspendere en advokatbevilling før en endelig avgjørelse foreligger i en tilknyttet straffesak, er sjelden kost. Likevel åpner lovverket for at Advokatbevillingsnemnden kan gjøre det.

På bakgrunn av siktelsene i saken, mener Kripos at Danielsen har tilrettelagt for grov økonomisk kriminalitet.

Det i seg selv er egnet til å svekke tilliten Danielsen er avhengig av i sitt daglige virke som advokat, er nemndens syn.

Nemnden uttaler at sakens opplysninger etterlater et inntrykk av at Danielsen påtok seg et oppdrag som i realiteten gikk ut på å omgå forbudet mot betalingsformidling som klienten var ilagt. Ved å overføre penger via klientkontoen hos advokaten, unngikk man bankenes hvitvaskingskontroll.

Bank stanset overføring

Også Danielsen opplevde problemer med overføringer med kontoer i utlandet via klientkontoen.

Hans forsøk på å overføre pengene mislyktes først flere ganger. De ble stanset som en del av bankenes hvitvaskingskontroller.

«At advokaten valgte å påta seg et så vidt spesielt høyrisikooppdrag, utenfor den «egentlige advokatvirksomhet», er i seg selv egnet til å reise mistanke om medvirkning til hvitvasking», skriver nemnden i sitt suspensjonsvedtak.

GRANSKES: Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har en pågående undersøkelse av advokat Per Danielsen og hans advokatfirma. Foto: Iván Kverme

Tilsyn mot fars firma

Samtidig som Håkon Danielsen nå er siktet for hvitvasking, skrev Finansavisen i desember at Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har et pågående tilsyn gående mot Advokatfirmaet Danielsen & Co.

To hovedforhold er utgangspunktet for tilsynet, hvor blant annet revisjonsfirmaet EY bistår med bokettersyn.

Det ene forholdet handler om påståtte kritikkverdige handlinger rundt advokatfirmaets salærkrav og håndtering av oppdrag, mens det andre forholdet dreier seg om behandling av betrodde midler på klientkonto.

Skulle tilsynet avdekke alvorlige brudd på lover og regler, kan det i ytterste konsekvens føre til at advokat Per Danielsen får tilbakekalt sin advokatbevilling.