<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Etterlyst russisk eks-politiker pågrepet i Norge

Norsk politi har pågrepet et tidligere medlem av den russiske nasjonalforsamlingen. Han er etterlyst for millionbedrageri i Russland, som ønsker ham utlevert.

Publisert 4. jan. 2022
Oppdatert 6. jan. 2022
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 812 ord
PÅ VALGARRANGEMENT: Alexandr Chetverikov (49) representerer partiet Rettferdig Russland, som er Kreml-vennlig og som støtter Putin som president. I julen ble han pågrepet i Norge, etter at russiske myndigheter etterlyste ham internasjonalt i fjor. Foto: PRIVAT

Den tidligere parlamentarikeren og forretningsmannen Alexandr Chetverikov (49) ble pågrepet i Norge 29. desember.

Han har siden i fjor vår vært etterlyst internasjonalt av russiske myndigheter, siktet for grovt bedrageri av 99 millioner rubler. Det tilsvarer nesten 12 millioner norske kroner etter dagens valutakurs.

– Pågripelsen fant sted på Oslo lufthavn etter at det på inngående grensekontroll ble avdekket at vedkommende var etterlyst via Interpol, sier politiadvokat Jan-Thomas Lunde i Øst politidistrikt til Finansavisen.

Ferietur endte i celle

49-åringen reiste sammen med sin kone og sønn, for å dra på skiferie i Norge.

– De kom fra Belgia, hvor han bor og har permanent oppholdstillatelse, sier Chetverikovs norske advokat, Brynjulf Risnes hos Matrix Advokater.

Samme dag han ble pågrepet, ble russeren avhørt av norsk politi. Etter avhøret ble det besluttet å fremstille ham for varetektsfengsling.

Fengslingsmøtet fant sted i Romerike og Glåmdal tingrett tidlig om formiddagen på nyttårsaften.

49-åringen nektet straffskyld for forholdet han er siktet for i Russland og begjærte seg løslatt av retten.

Norsk politimyndighet kommuniserer med russiske myndigheter via Kripos.

– Jeg kan derfor ikke gi noe uttømmende svar på i hvilken grad og eventuelt hva kommunikasjonen med russiske myndigheter går ut på, sier politiadvokat Lunde.

Han opplyser at det er naturlig å informere den stat som har utstedt etterlysningen om at vedkommende er pågrepet, samtidig som at det orienteres om det videre saksforløpet.

Anklages for kornbedrageri

Når internasjonalt etterlyste personer blir pågrepet, må landet som har utsted en arrestordre sende over en formell utleveringsbegjæring. Det var ikke gjort før rettsmøtet nyttårsaften.

Chetverikovs norske forsvarer sier at hans klient hevder han er uskyldig i anklagene som er rettet mot ham i Russland. Han hevder det ikke er snakk om en reell sak, men en fabrikkert sak mot ham.

– Det er vanskelig å si noe definitivt om hva som er sant eller ikke sant, men det er i hvert fall veldig kjent at man i Russland nokså aktivt bruker strafferettssystemet for å løse økonomiske konflikter, sier Risnes.

Dommerfullmektig Mette-Julie Sundby i Romerike og Glåmdal tingrett, besluttet at Chetverkikov skal løslates.

– Men påtalemyndigheten anket avgjørelsen til lagmannsretten. Han er derfor i varetekt i Oslo fengsel, sier Risnes.

Hos Eidsivating lagmannsrett får Finansavisen opplyst at resultatet av anken trolig er klar onsdag.

TOPPPOLITIKER: Alexandr Chetverikov (49) har fotografert seg selv i Statsdumaen i Moskva. Det er underhuset i Russland, og teller 450 representanter. Han var folkevalgt i tre av fire valgperioder mellom 1999 og 2016. Foto: PRIVAT

Mangeårig toppolitiker

Strafferammen for forholdene det tidligere parlamentsmedlemmet er siktet for i Russland, er ti års fengsel.

Chetverikov er fra Kursk, sør-vest i Russland. Han engasjerte seg i politikken på 90-tallet, og i 1999 ble han innvalgt i statsdumaen. Det er Russlands nasjonalforsamling. Han har sittet 13 år i parlamentet, fordelt på tre perioder, frem til 2016. Etter at han forlot Moskva ble han nestleder i fylkesforsamlingen i Kursk.

Chetverikov representerer partiet «Rettferdig Russland». Det er et Kreml-vennlig sentrumsparti med slagside mot venstresiden i politikken, som støtter Putin som president.

Påstått hovedmann

Ifølge russiske medier ble Chetverikov anklagd for bedrageri i fjor vår. Ved siden av sine politiske verv, har han drevet forretninger og da spesielt innenfor landbrukssektoren.

Som styremedlem i det russiske landbruksselskapet Zerno Sibir i Omsk, skal han ifølge en undersøkelseskommisjon ha orkestrert et bedrageri i forbindelse med salg av hvete. Påstander om forfalskede fakturaer, ordrer og urettmessige betalinger, hagler.

Tre andre menn med tilknytning til selskapet er siktet i saken. En egen rettsbehandling har pågått mot dem i den lokale domstolen i Omsk siden i fjor sommer. De nekter straffskyld. 

Skylder på guvernør

Russeren som ble pågrepet i Norge, retter i flere innlegg i russisk media og sosiale medier, pekefingeren mot guvernøren i Omsk. Det påstås at det er han som har forsøkt å berike seg på kornhandelen, og Chetverikov mener han er gjort til syndebukk.

Chetverikov har tidligere uttalt at han vil stille til valg mot den sittende guvernøren i 2023.

Hva som er sant eller usant er vanskelig å avgjøre. Det som er sikkert, er at guvernøren for kort tid siden sørget for at 70 av de 99 millionene rubler kom til rette igjen, og ble overført til selskapet Zerno Sibir.

Ingen beviser fremlagt

Når etterlyste utlendinger pågripes i Norge har norske domstoler et selvstendig ansvar å vurdere mistenkegrunnlaget mot de som pågripes. For å gjøre det, trenger man bevis eller opplysninger om hvilke bevis mot de pågrepne som finnes.

Sammen med pågripelsesordren som var lagt inn i Interpols database, fulgte det med en oppsummerende tekst på engelsk fra russiske myndigheter om grunnlaget for siktelsen. Men det manglet en oversikt over eller en vurdering fra en russisk domstol av bevisene som finnes mot ham.

Dermed kunne ikke tingretten konkludere med at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede er skyldig i bedrageri i Russland. Dermed ble han også løslatt av tingretten. Nå er det opp til lagmannsretten om den beslutningen skal bli stående.

Finansavisen har forsøkt å komme i kontakt med russiske myndigheter via ambassaden i Norge, men de opplyser at de ikke kan svare på spørsmål før etter 10. januar.