Mekling i gang mellom advokater og staten: – Har vært underfinansiert i 20 år
Helt siden november har advokater aksjonert ved å nekte å ta på seg nye saker i Høyesterett. Nå øynes det håp om at konflikten går mot slutten.
![Article lead](https://dev-imaginary.finansavisen.no/resize?url=https%3A%2F%2Fsmooth-storage.aptoma.no%2Fusers%2Fhegnar%2Fimages%2F59090870.jpg%3Ft%5Bquality%5D%3D100%26%26accessToken%3Da98bdc630aa810a1d8ba18163d51b24b6741cf7bf1c8eec26c09291e05cf1c68)
Striden dreier seg i hovedsak om at advokater mener de får for dårlig betalt av staten gjennom ordningen for offentlig rettshjelp.
– Ordningen har vært underfinansiert de siste 20-årene. Hovedkravet er å få opp satsene til et bærekraftig nivå, sier leder Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen til NTB.
Advokatene krever en salærsats på drøye 1.500 kroner timen. I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og SV er det vedtatt en salærsatsøkning med 36 kroner, til 1.121 kroner.
– Jeg er glad for at Advokatforeningen har avsluttet boikotten, og at vi har hatt et godt første møte med nøytrale tredjepersoner, sier statssekretær John-Erik Vika (Sp) i Justisdepartementet.
Mandag klokken 11 startet meklingen mellom partene. Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch og riksmekler Mats W. Ruland er hentet inn som meklere.
– Vi er veldig innstilt på å finne en løsning, sier Wessel-Aas.
Partene har satt en frist for å bli enige til fredag klokka 16. Fredag møtes de til et meklingsmøte nummer to.
I tillegg til økte satser krever Advokatforeningen fast forhandlingsrett med staten for å unngå å havne i samme situasjon igjen. Det tredje kravet er å reversere et kutt fra den forrige regjeringen, der reisesatsene ble halvert.
– Dette rammer hardt ute i distriktene, hvor man ofte må reise langt for å komme til domstoler, barnehus og andre institusjoner, sier Wessel-Aas.
Advokatene har gått med på å sette aksjonen på pause mens meklingen pågår. Det betyr at Høyesterett igjen kan beramme saker og ta unna saker som har hopet seg opp under aksjonen.
– Fra klokken 11 mandag vet advokatene i aksjonen at de skal ta imot beramminger igjen. Høyesterett er orientert og har hatt dialog med dem, sier Wessel-Aas.
Han utelukker ikke at advokatene på nytt kan gå i gang med å si nei til saker dersom meklingen ikke fører fram.
– Vi plasserer våpenet i våpenrommet utenfor når vi går i mekling, men vi kaster ikke fra oss våpenet for godt, sier han.
Informasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Høyesterett opplyser til NTB at de fredag hadde 19 straffesaker som har blitt satt på vent på grunn av aksjonen.
– Vi prioriterer nå å få berammet de eldste sakene først og anstrenger oss for å få behandlet de sakene som ble henvist i 2021, i løpet av mai og juni. Det vil imidlertid bli et etterslep fordi aksjonen har vart svært lenge, sier hun.
NTB