<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kurskollaps etter «ganske godt kvartal»

Norske Skog-aksjen dundret ned etter fredagens kvartalsrapport. – Vi synes dette var et ganske godt kvartal, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt.

Publisert 21. okt. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 612 ord
KURSSMELL: Selv om Norske Skog-sjef Sven Ombudstvedt var ganske godt fornøyd med tredje kvartal, sendte markedet aksjen rett ned. FOTO: Eivind Yggeseth

 

Norske Skog er en av Oslo Børs' store analytikerfavoritter. Alle de seks analytikerne som følger selskapet har kjøpsanbefaling, med et gjennomsnittlig kursmål på 89 kroner. 

Da selskapet i sommer leverte en knallsterk kvartalsrapport, med et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 905 millioner kroner, ble aksjonærene belønnet med en kursoppgang på 18,9 prosent. Fredag la selskapet frem tallene for tredje kvartal som på langt nær var like bra. EBITDA-fallet til 508 millioner kroner kom tydeligvis overraskende på markedet, og førte til et massivt kursfall. 

Midt på dagen var aksjen ned 14,8 prosent til 55,30 kroner.

– Jeg mistenker at de som selger nå ser på den negative bunnlinjen. Men den underliggende driften er egentlig ganske bra, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities om kursfallet.

Én av dem som imidlertid valgte å kjøpe aksjer var storaksjonær Geir Drangsland i Byggma. Han fylte opp VPS-kontoen med nye 20.000 aksjer og kontrollerer nå 20 prosent av aksjene i Norske Skog. 

KJØPER: Storeier Geir Drangsland kontrollerer 20 prosent av Norske Skog etter fredagens aksjekjøp. FOTO: Iván Kverme

– Norske Skog sier prisen på avis- og magasinpapir er på vei opp. Selv om tredje kvartal ble litt dårligere enn ventet, vil estimatene for hele 2022 holde seg nokså stabile. I min verden blir det derfor feil at aksjen er ned nesten 15 prosent. Men vi er i en situasjon der skuffende kvartalstall blir hardt straffet, sier Sivertsen.

Spesielle hendelser

Norske Skog leverte i kvartalet en kontantstrøm fra driften på 627 millioner kroner, opp fra 473 millioner kroner i andre kvartal. Bunnlinjen endte imidlertid på minus 11 millioner kroner mot 935 millioner i foregående kvartal.

– Resultatet er dårligere enn i andre kvartal, og derfor blir nok dette kvartalet opplevd som litt skuffende. Vi synes imidlertid dette var et et ganske godt kvartal, med en OK margin. Men vi er truffet av et par spesielle hendelser, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.

Han viser regjeringens forslag om å innføre et gulv i CO2-kompenasjone. Finansavisen skrev for to uker siden at dette vil koste Norske Skog 140 millioner kroner.

– I tredje kvartal må vi ta ni måneder av dette, noe som medfører 70 millioner kroner ekstra i dette kvartalet, sier Ombudstvedt. 

– I tillegg har vi i Frankrike og Australia energirelaterte kostnader på mellom 110 og 120 millioner kroner som også ideelt skulle vært fordelt på hele året, men som regnskapsreglene sier at vi må ta i dette kvartalet, legger han til.

Papirprisene stiger

Om avis- og magasinpapirmarkedet sier Norske Skog-sjefen at markedet er «relativt bra». Han viser til tall fra Eurograph som viser at etterspørselen etter standard avispapir i Europa er ned med 3 prosent til og med august i år. For superkalandrert magasinpapir er nedgang i denne perioden på 10 prosent, mens LWC  (Light Weighted Coated) magasinpapir er ned rundt 14 prosent.

– På grunn av de høye energikostnadene er det en del produsenter som ikke kjører for fullt. Det gjør at det er bra balansene mellom tilbud og etterspørsel, slik at at papirprisene er videre opp fra 1. oktober. Vi har også hatt litt lavere produksjon enn normalt i Østerrike og Frankrike, mens de norske fabrikken går for fullt, sier Ombudstvedt.

Ifølge han er prisene i gjennomsnitt opp med mellom 7 og 8 prosent. Det er mer enn kostnadsøkningen.

– På grunn av engangseffektene i første kvartal har vi valgt å guide at fjerde kvartal mest sannsynlig blir en del bedre enn tredje kvartal, sier Ombudstvedt.

Norske Skog

(Mill. kr) 3. kv./22 3. kv./21
Driftsinntekter 3.630 2.642
Driftsresultat 113 −565
Resultat før skatt 23 −614
Resultat etter skatt −11 −602